Početna aktuelnosti U subotu obilježavanje 27. godišnjice stradanja Bošnjaka u logoru Sušica u Vlasenici

U subotu obilježavanje 27. godišnjice stradanja Bošnjaka u logoru Sušica u Vlasenici

338
0
Podijeli

Iz poštovanja prema ubijenim, ali i preživjelim žrtvama u logoru Sušica  svake se godine, uoči obilježavanja godišnjice, održava mirna šetnja, a maršuta je duga 30-ak kilometara i kreće iz Turalića kod Kladnja.

Od aprila do septembra 1992. kroz logor je prošlo 8.000 Bošnjaka iz Vlasenice i okoline, koji su mučeni, premlaćivani i strijeljani.

U logoru Sušica srpske su snage ubile preko 1.600 ljudi, čija su tijela, da bi se zločini prikrili, bačena u nekoliko masovnih grobnica. Logor je bio prostor za ubijanje, silovanje, torture i neviđena mučenja, a niko nije bio pošteđen.

U subotu, 21. septembra ove godine obilježit će se 27. godišnjica od zatvaranja zloglasnog logora Sušica u Vlasenici.

Da žrtve vlaseničkih Bošnjaka ne bi s vremenom pale u zaborav, pokrenuta je inicijativa za otkup objekta u kojem je bio logor, kako bi se na tom mjestu napravila spomen-soba, ističe Mujo Hadžiomerović-predsjednik OO 27.godišnjice stradanja Bošnjaka u logoru Sušica u Vlasenici.

Za ratne zločine u Vlasenici do sada su pravosnažno osuđene tek tri osobe. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2005. godine osudio je Dragana Nikolića zvanog Jenki, komandanta logora Sušica, na 20 godina zatvora zbog ubistava, silovanja i mučenja bošnjačkih logoraša u Sušici, a Sud Bosne i Hercegovine na zatvorsku kaznu u trajanju od ukupno 40 godina osudio Predraga Bastaha, zvanog Car i Gorana Viškovića, zvani Vjetar.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje