Početna aktuelnosti U TK povećan broj oboljelih pacijenata zbog zagađenja zraka

U TK povećan broj oboljelih pacijenata zbog zagađenja zraka

134
0
Podijeli

Zrak je u zimskom razdoblju na području Tuzlanskog kantona izrazito zagađen, a podaci sa mjernih stanica uglavnom pokazuju enormno visoke vrijednosti štetnih lebdećih čestica.

Poduzimanja konkretnih koraka za rješavanje ovog problema od nadležnih još uvijek nema.

A da je stanje alarmantno, potvrđuje i broj oboljelih pacijenata koji je povećan za 150 u Klinici za plućne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla.

Živinice iz godine u godine su najzagađeniji grad .Prošle godine nosili smo epitet  najzagađenijeg grada u Evropi, a danas iz nadležnog resornog ministarstva tvrde da smo najzagađeniji na području TK.

Obzirom da mjerna stanica za kvalitetu zraka koja je instalirana u blizini BKC Živinice već nekoliko dana ne radi, te nemamo tačne podatke koliko smo zagađeni,s obzirom na sliku koju vidimo ovih dana ,   postoji sumnja da smo ponovno  dostigli prošlogodišnji rezultat.

Razlog tome je što Živinice još uvijek nisu dobile sistem daljinskog grijanja, a pripisuje se da je najveći zagađivač, pored  individualnih ložišta i saobraćaj.  Koncentracija nezdravih i lebdećih čestica već odavno prelazi normalne vrijednosti, što se odražava na zdravlje stanovništva.

U Klinici za plućne bolesti TK ističu da broj oboljelih pacijenata u 2019.godini povećan u odnosu na 2018.

(Više u izjavi govori:doktor Suvad  Dedić, načelnik Klinike za plućne bolesti Tuzla)

Smog definitivno štetno djeluje ne samo na respiratorni trakt nego sistemski na cijeli organizam, stoga nezanemarujte simptome koji vam signaliziraju da nešto nije uredu sa Vašim zdravljem.

Nešto povoljniji meteorološki uvjeti  se ne očekuju ni u narednim danima.Značajnog “čišćenje” zraka neće biti još neko vrijeme. Ljekari prognoziraju da bi ovakva slika mogla potrajati i sve do kraja januara ali i početkom februara mjeseca.

Dok nadležni ne poduzmu konkretne korake u rješavanju ovoga problema, Vi ne čekajte, djelujte preventivno.Zaštite se, nosite maske !I reducirajte izlaske.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje