Početna aktuelnosti U Ž ivinicama obilježen Dan zlatnih ljiljana

U Ž ivinicama obilježen Dan zlatnih ljiljana

171
0
Podijeli

Zlatni ljiljan je vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u BiH. Dodjeljivan je vojnicima i oficirima za najsmjelije, najhrabrije i najtaktičnije ratne poduhvate. Odlikovanje Zlatni ljiljan se dodjeljuje pripadnicima oružanih snaga koji su se naročito istakli u oružanom suprotstavljanju agresoru, doprinijeli proširenju slobodnih dijelova Republike, izvršili više slobodnih djela u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje, pri čemu su agresoru naneseni znatni gubici u ljudstvu i materijalnim sredstvima.

Zlatnim ljiljanom su ukupno odlikovane 1782 osobe, od tog broja posthumno 982 pripadnika ARBiH.

 

Nakon okončanja rata, inicijativom prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića, da se okupe živi dobitnici najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan i to simbolično na Dan pobjede nad fašizmom i da taj dan bude “Dan Zlatnih ljiljana Bosne i Hercegovine”.

Na skromniji način zbog trenutne situacije, Dan zlatnih ljiljana obilježen je i u Živinicama polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje palim borcima odbrambeno oslobodilačkog rata 92/95.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje