Početna aktuelnosti U Živinicama obilježena godišnjica formiranja 210.Viteške oslobodilačke brigade

U Živinicama obilježena godišnjica formiranja 210.Viteške oslobodilačke brigade

130
0
Podijeli

Koordinacija boračkih organizacija Grada Živinice  u saradnji sa gradskom vlasti danas je na dostojanstven način , prvi puta nakon rata, obilježila godišnjicu formiranja 210.Viteške oslobodilačke brigade Nesib Malkić.

Prije održanog prijema u sali GV Živinice  , upriličeno je polaganje cvijeća na spomen obilježje u gradskom parku, bistu heroja Nesiba Malkića, a patom su brojne delegacije položile cvijeće i odali počast i na mezar rahmetli Nesiba Malkića.

Sa današnjeg obilježavanja je poručeno  da sasvim sigurno , oni koji su dali svoje živote za odbranu BiH neće i ne smiju biti zaboravljeni.

Podsjećamo, jedinice 210.Viteške oslobodilačke brigade bile su među prvima koje su stale u odbranu i uzele učešća u oslobađanju države Bosne i Hercegovine.

Brigada nije bila  vezana za jedan prostor, nego je, izvršavajući borbene zadatke u zoni 2. korpusa, pa i šire, prošla izrazito dugačak i uspješan ratni put.

Uglavnom, živinički borci  bili su uvijek tamo,  gdje je najteže.

Ono što karakteriše borce 210. brigade jeste visok borbeni moral, neviđeni patriotizam i ljubav prema svome narodu i domovini.

Na čelu ove jedinice bio je i neustrašivi Nesib Malkić ,  izuzetna pojava oslobodilačke borbe, veoma cijenjen, jedan od najperspektivnijih oficira Armije, borac herojskog srca, zaslužan za mnoge uspjehe živiničkih boraca.

Heroj Nesib Malkić poginuo je na području općine Ilijaš, a zajedno sa njim poginuli su i saborci dijela komandne jedinice.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje