Početna aktuelnosti U Živinicama obilježen Dan Armije RBiH

U Živinicama obilježen Dan Armije RBiH

181
0
Podijeli

Danas je u Živinicama obilježena 28. godišnjica Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Armija RBiH formirana je 15. aprila 1992. godine i bila je zvanična oružana snaga međunarodno priznate i suverene države Republike Bosne i Hercegovine.

Bila je sastavljena od jedinica Teritorijalne odbrane i dijela tadašnje Patriotske lige BiH, a brojala je više od 200 hiljada vojnika.

Petnaesti april je jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet.

Ovaj značajan datum obilježen je danas u Živinicama, polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje palim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata i kod biste heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića.

   

Organizatori obilježavanja Dana Armije RBiH su Grad Živinice, Gradsko vijeće, Koordinacija boračkih organizacija i  ODB Živinice.

Žrtva boraca koji su poginuli  ugrađena je u temelje Bosne i Hercegovine i naše slobode, te zato sjećanje na njih nikada ne smije biti izbrisano.

Naša obaveza je da na istim principima na kojima je vođena borba za očuvanje Bosne i Hercegovine gradimo i njenu budućnost,rečeno je danas.

Programom obilježavanja Dana Armije bilo je predviđeno da se centralna svečanost održi u Živinicama, u organizaciji Saveza DB, nosioci aktivnosti trebale su biti četiri prognaničke općine Srebrenica, Bratunac, Vlasenica i Milići.

ODB Živinice trebala je biti domaćin i za to je dobila podršku Grada i GV. Međutim, zbog trenutne situacije to nije bilo moguće realizovati. Zato je dan Armije obilježen na skromniji način.

Mnogi su izgubili živote za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, Armija BiH bila je bedem odbrane od neprijatelja zato je njihov dan, dan sjećanja na one koji su položili živote   i dan podsjećanja na herojsku borbu boraca koji i danas u miru vole i štite svoju domovinu.

Merisa Mujčinović Husić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje