Početna aktuelnosti U Živinicama održana akademija ˝U spomen našim herojima˝

U Živinicama održana akademija ˝U spomen našim herojima˝

1000
0
Podijeli

Akademija ˝U spomen našim herojima ˝započela je državnom himnom , nakon čega su prisutni  proučili fatihu i odali počast poginulim borcima i šehidima koji su braneći rodnu grudu položili svoje živote.

Zatim su prisutni   imali priliku pogledati dokumentarni film koji je radila TV Živinica a koji je posvećen heroju Nesibu Malkiću i dijelu komande 210.brigade.

Svaki vojnik Armije Republike Bosne i Hercegovine je inspiracija za priču koja govori o slobodi, koja sanja pobjedu i oslikava mir. Svi su zaslužili ući u historiju, jer bez njih ne bi bilo ni Bosne.

Neki su opet na poseban način obilježili otpor agresoru i ostali upamćeni kao heroji. Za njih je opstanak države u svakom trenutku bio ispred njihovog života, što su dokazivali svojim herojskim djelima, kao glavnom temelju opstanka Bosne i Hercegovine.

Među takvima su sasvim sigurnom,  živinički heroj nesib Malkić kao i njegovi saborci koji su izgubili živote prije 26.godina.

O živiničkim borcima ne treba puno pričati, o njima svi sve znaju. Oni su ti koji su branili ne samo Živinice , nego su stizali na mnoga ratišta širom naše domovine.

Oni koji su položili svoje živote su nas zadužili da čuvamo i volimo BiH, rekao je tokom obraćanja Predsjedavajući GV Živinice Najil Jusić, te naglasio da Gradska uprava i GV Živinice čine sve da sve važniji datumi bude obilježeni na dostojanstven način, uključujući i mlade koji trebaju da znaju o svojoj historiji.

Heroji ne umiru za domovinu. Heroji za domovinu žive, poručeno je sa današnje Akademije.

Na Akademiji su  učešće uzeli članovi Hora Bir Bošnjak koji su izveli ilahiju ˝9 heroja˝, zatim su se mališani Dječijeg obdaništa Živinice predstavili recitalom o domovini , dok su učenici osnovnih škola čitali nagrađivane radove koji su pisani o bh gazijama.

U okviru obilježavanja ovog veoma važnog datuma , upriličena je i polaganje cvijeća na centralnom spomen obilježju u parku Bosanskih branilaca kao i na bistu heroja Nesiba Malkića.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje