Početna aktuelnosti U Živinicama održana prva edukacija za marginalizirane grupe žena koje žele...

U Živinicama održana prva edukacija za marginalizirane grupe žena koje žele pokrenuti vlastiti biznis

378
0
Podijeli

Općina Živinice  u saradnji sa USAID Programom podrške marginaliziranim grupama žena, obezbjedila je sredstva za razvoj biznisa marginaliziranih grupa žena u iznosu od 100.000 KM.

Program podrške usmjeren je na poticanje žena na osnivanje preduzeća ili obrta, samostalno ili kao tim.

Tim povodom predstavnici USAID-a u Sali OV Živinice  održali su edukaciju za zainteresirane žene sa područja Živinica.

Na  edukaciji zainteresovanim građankama predstavljen je način pisanja biznis plana, kao i sve pojedinosti koje jedan biznis plan treba sadržavati, kako bi aplicirale na Javni poziv.

Podsjećamo, da je pored pokretanja start-up za mlade koji već traje treću godinu  , Općina Živinice odlučila pružiti podršku i ženama koje žele da pokrenu vlastiti biznis, istina ove godine po prvi puta.

Visina bespovratnih sredstava po biznis planu može iznositi minimalno 5.000,00 KM a maksimalno do 10.000,00 KM.

Novčana podrška namijenjena je za podsticanje poduzetničke inicijative kod ženskih osoba i sufinansiranju pokretanja biznisa, a kroz finansiranje troškova registracije biznisa, troškova nabavke sredstava za rad, obrtnih sredstava, te naknada za doprinose.

Za razvoj lokalne zajednice vrlo je važno da žene imaju pristup resursima, servisima, znanju i tehnologijama, i da mogu biti uključene u procese donošenja odluka, istakao je načelnik Živinica Samir Kamenjaković .

Javni poziv objavljen je danas 06.05.2019. godine i ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja, a u slučaju nedovoljnog broja pristiglih prijava, isti će biti produžen za dodatnih 30 dana. Prijave je potrebno dostaviti najkasnije do 04.06.2019. godine do 16:00 sati.

Tokom ove edukacije zainteresovane građanke predstavile su svoje biznis ideje i dobile stručne savjete kako razraditi iste, te uputstva za pokretanje biznisa, od ideje do implementacije.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje