Početna aktuelnosti U Živinicama održani airsoft susreti

U Živinicama održani airsoft susreti

691
0
Podijeli

Airsoft je moderan, ekstremni, borbeni sport ili rekreacioni hobi, sličan paintballu. To je prije svega adrenalinski i timski sport.

Susrete zaljubljenika u ovaj sport u nedjelju organizovao je Airsoft klub B-Unit Živinice.

Airsoft klub B-unit Živinice je postao prepoznatljiv u BiH i šire kao klub koji promoviše Airsoft i sve pozitivne aspekte ovog ekstremnog sporta: ljubav prema prirodi, zabavu, rekreaciju, i širenje pozitivnih međuljudskih odnosa. Sve ovo je bilo prisutno na drugim airsoft susretima koji su organizovani na lokalitetu Bašigovaca gdje učešće uzelo 28. klubova sa 190 učesnika  iz BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Airsoft je vrsta rekreativnog sporta u kome se protivnici takmiče u improvizovanim ratnim uslovima i eliminišu oponente do pobjede u različitim uslovima.

Airosft nastao je u Aziji u gdje je zbog strogih zakona teško legalno pridobiti oružje. U našoj zemlji razvio se zadnjih deset godina i trenutno postoji oko 40 klubova.

Paintball i airsoft su različiti jer paintball puška izbacuje metke s bojom, a airsoft puška kuglice bez boje.

Ovdje se radi o simulaciji vojnih borbi i akcija koja je zbog svoje realističnosti, sigurnosti i pristupačnosti izuzetno popularan. Airsoft “oružja” su vjerne replike pravih oružja, jednaka po dimenzijama, detaljima i skoro iste težine. Razlika u odnosu na realna oružja je u pneumatskom mehanizmu koji izbacuju plastičnu kuglicu prečnika šest milimetara i puno manje su opasna od uobičajenih zračnih pušaka.

“Imamo pravila koja poštujemo, a to je da možemo igrati samo na mjestima predviđenim za to. Ne smijemo, naprimjer, s opremom ići u grad niti zloupotrebljavati replike i mi se toga strogo pridržavamo”, istakli su učesnici susreta.

Domaćin se potrudio da organizacija protekne na visokom nivou i da gosti iz Živinica odu sa pozitivnim utiskom, što im je i pošlo za rukom.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje