Početna aktuelnosti U Živinicama počinje gradnja solarnih elektrana u vrijednosti od 85 miliona KM

U Živinicama počinje gradnja solarnih elektrana u vrijednosti od 85 miliona KM

364
0
Podijeli

U gradskoj upravi Živinice danas je održana  prezentacija projekta gradnje solarnih elektrana koje će u narednom periodu biti izgrađene na području Živinica.

Gradnja elektrana jačine 60 megavati, čija vrijednost se procjenjuje na 85 miliona maraka, predviđena je na 1500 hektara degradiranog rudničkog zemljišta i to na PK Višća , Đurđevika i na području bivšeg PK Bašigovaca.

Živinice će biti prvi grad u regiji koji će imati 62 posto zelene energije , što će posebne benefite donijeti privredi grada Živinica koja je izvozno orjentirana, kazao je v.d. gradonačenika  Živinica Began  Muhić.

Na današnjem sastanku generalni  direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija je kazao,  da su preduslovi za ubrzanu   gradnju solarnih elektrana  ispunjeni, a da se očekuje da će iste biti u funkciji krajem 2024.godine.

Prof. Mustafa Musić pomoćnik generalnog direktora  za razvoj  EP BiH  istakao je nekoliko ključnih benefita ovog projekta .

Između ostalog  sa izgradnjom solarnih elektrana omogući će se upošljavanje novih rudara koji će biti potrebni za operativni rad elektrana.

Također, sva  proizvedena energija iz solarnih elektrana će biti potrošena u Živinicama, a ono što je najvažnije da će sa izgradnjom solarnih elektrana najviše benefita imati privreda Živinica koja je usponu posljednjih godina, naglašava prof Musić.

Živinice mogu biti primjer , jer je gradska uprava odlučila da gradi  fotonaponske elktrane u sredini  gdje će ista biti potrošena , naglašava prof Musić, ističući da će Živinice  biti prvi grad u regiji koji će imati 62 posto zelene energije .

Gradska uprava Živinica na čelu sa gradonačelnikom Muhićem,  opredijeljena je da degradirana zemljišta na području grada u narednih deset godina prenamjene  u poslovne zone, fabrike za proizvodnju električne energije, sunčeve elektrane, te smart poljoprivrednu proizvodnju.

Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje