Početna aktuelnosti U Živinicama promovirana knjiga ” O ljudskim pravima i njihovom kršenju na...

U Živinicama promovirana knjiga ” O ljudskim pravima i njihovom kršenju na području općine Srebrenica”

186
0
Podijeli

Sinoć je Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra Živinice promovirana knjiga “O ljudskim pravima i njihovom kršenju na području općine Srebrenica” autora profesora Mirsada Cvrka.
Organizator ove manifestacije bila je Gradska biblioteka Živinice.
Ulogu moderatorice na promociji pomenutog dokumentarističkog i naučnog djela imala je Enisa Osmanović a promotorica je bila Amra Mujezinović.
U genocidu koji se desio u julu 1995. godine u Srebrenici pogažena su sva ljudska prava.
Nažalost, kako tvrdi i dokazuje u svom djelu profesor Mirsad Cvrk, i nakon 28 godina mnoga ljudska prava u Srebrenici su ugrožena i onemogućena, ponajprije Bošnjacima ali i ostalim etničkim skupinama koje žive na tom prostoru.
U svom djelu profesor Cvrk nudi i rješenja koja bi mogla dovesti do stvaranja ambijenta u kome bi se u većoj mjeri poštovala sva ljudska prava.
Činjenica da se ne dozvoljava povratnicima u Srebreničko-Bratunačkoj regiji, prije svega djeci povratnika da izučavaju i realizuju Nastavne planove i programe na maternjem jeziku je direktna diskriminacija i sprečavanje da Bošnjaci opstanu u entitetu RS.
Entitet RS i Ministarstvo obrazovanja imaju selektivan pristup prema izučavanju nacionalne grupe predmeta djeci povratnika i time direktno vrše diskriminaciju prema bošnjačkoj djeci u Podrinju.
U Bosni Hercegovini a naročito u Srebrenici, na ispitu je čitav birokratizirani međunarodni mehanizam zaštite sloboda i prava čovjeka i građanina danas u svijetu, istakao je na sinošnjoj promociji u Živinicama autor Mirsad Cvrk.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje