Početna aktuelnosti Učinjen prvi korak ka bratimljenju Živinica i Bara

Učinjen prvi korak ka bratimljenju Živinica i Bara

458
0
Podijeli

Grad Živinice imat će uskoro priliku da se pobratimi sa nekim gradom iz druge države.

Ideju je dao  i inicijativu za bratimljenjem sa Gradom Barom u susjednoj Crnoj Gori pokrenuo  je predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice Nail Jusić.

Već krajem prošle sedmice u Baru je potpisano Pismo namjere o bratimljenju dva grada.

Praksa bratimljenja gradova s gradovima u drugim državama u velikoj mjeri  je zastupljena u Europi i u svijetu.

Osim ekonomskih prilika i razmjene iskustava u cilju rješavanja određenih problema, potpisivanje međunarodnih sporazuma o saradnji pruža i mogućnost za nastanak projekata u smjeru stvaranja što boljeg ambijenta u lokalnoj zajednici.

Grad Živinice , kao jedinica lokalne samouprave u državi Bosni i Hercegovini, uspostavlja i održava saradnju sa jedinicama lokalnih samouprava u zemlji ali do sada nije bilo ozbiljnijih i čvršćih prijateljskih i poslovnih veza sa gradskim sredinama iz drugih država.

Ideju i inicijativu za bratimljenje Živinica sa nekim gradom van naše zemlje dao je predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice Nail Jusić i predložio je grad Bar u Crnoj Gori sa čijim je uglednim privrednicima već imao uspostavljene dobre prijateljske veze i njegova ideja i inicijativa svesrdno je prihvaćena i u upravi Bara i u upravi Živinica.

U drugom dijelu protekle sedmice uprave i jednog i drugog grada napravile su prvi korak ka bratimljenju.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević ,predsjednik SO Bar Mićo Orlandić, gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković i predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice Nail Jusić u prošli četvrtak su potpisali Pismo namjere o uspostavljanju saradnje između Grada Živinice i Opštine Bar u Crnoj Gori.

Potpisivanju Pisma namjere prisustvovao je i  Ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, NJ.E. Branimir Jukić. 

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, izrazio je veliko zadovoljstvo zbog inicijative Grada Živinice za partnerstvom sa Barom,gradom kome je on na čelu.

Raičević je takođe istakao da ga posebno raduju konkretni koraci, kao što je sastanak naših privrednika.

Gradonačelnik Grada Živinica, Samir Kamenjaković izrazio zadovoljstvo što je Opština Bar prihvatila inicijativu za partnerstvom i naglasio da  će se saradnja u narednom periodu konkretizovati kroz zajedničke projekte na obostrano zadovoljstvo.

U svom obraćanju,predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice Nail Jusić istakao je radost što je njegova ideja i inicijativa  o bratimljenju dva grada opredmećena,nakon izuzetno kratkog vremena,Pismom namjere kao prvim korakom  ka bratimljenju i uspostavljanju sveukupne saradnje dvije gradske sredine a na obostrano zadovoljstvo i benefite za građane i jedne i druge lokalne zajednice.

Ambasador BiH u Podgorici, Branimir Jukić je na prijemu kod predsjednika Opštine Bar rekao da je saradnja između BiH i Crne Gore primjer dobre saradnje u regionu i da ga raduju inicijative lokalnih uprava dva perspektivna grada iz dviju susjednih i prijateljskih država.

U velikoj sali Skupštine Bara  održana je prezentacija oba grada,kojoj su prisustvovali delegacija grada Živinice koju su predstavljali gradonačelnik Samir Kamenjaković, predsjedavajući Gradskog vijeća, Nail Jusić, petnaest vijećnika i trideset privrednika našeg grada.

Takođe, prisustvovali su predsjednik Opšine Bar Dušan Raičević, predsjednik SO Bar, Mićo Orlandić, sekretari lokalne uprave, direktori javnih službi, predsjednici klubova odbornika i predstavnici Udruženja privrednika Bara,nakon čega je održan sastanak između privrednika Grada Živinice  i Opštine Bar.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje