Početna aktuelnosti Urbana poljoprivreda – izbor ili nužnost

Urbana poljoprivreda – izbor ili nužnost

200
0
Podijeli

Nezvanične prognoze su da je urbana poljoprivreda u agrosektoru prisutna sa 25-30%.

Koncept urbane poljoprivrede ima niz ekoloških prednosti, jer redukuje štetne materije u gradovima i popravlja urbani biodiverzitet.

Urbana poljoprivreda je bazirana na razvoju i implementaciji novog modela za zapošljavanje, odnosi se na uzgajanje, preradu i distribuciju hrane u naseljenim mjestima ili njihovoj neposrednoj blizini.

Osnovna karakteristika urbane poljoprivrede je lokalna proizvodnja hrane za lokalnu upotrebu – koncept koji osigurava: zapošljavanje stanovništva, kultivaciju gradskih i prigradskih površina, više hrane i zdraviju ishranu, povećanje ekonomske moći grada i stanovnika i jače socio-ekonomske veze među stanovništvom.

Urbana poljoprivreda predstavlja mentalitet „povratka korijenima“, društveni pokret koji zajednice nastoji učiniti održivima, zdravijima.

Uz jednostavniji pristup zdravijoj, svježoj hrani, stanovnici gradova mogu se snažnije pouzdati u regionalno uzgojene proizvode umjesto da im hrana dolazi iz dalekih zemalja.

Time se značajno smanjuje trošak hrane i resursi koji su potrebni da bi ona stigla od polja do stola.

Ljudi mogu jesti svježije i zdravije obroke što povećava svijest o zdravlju i unaprjeđuje stil života te smanjuje opterećenje zdravstvenog sistema.

Uz to, uživaju u ozelenjenim gradovima.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje