Početna aktuelnosti Uskoro promocija knjige Doc.dr.Seada Noćajevića

Uskoro promocija knjige Doc.dr.Seada Noćajevića

220
0
Podijeli

Doc.dr. Sead Noćajević  rođen u Svojatu. Osnovnu školu završio u selu Gračanica, a srednju hemijsku školu u Tuzli 1981.godine, kao učenik generacije. Upisuje se na Pedagošku akademiju u Tuzli, Odsjek biologija i hemija. Nakon  završetka Pedagoške akademije  1984. godine radi kao nastavnik u Cazinskoj krajini.Kasnije je završio i Filozofski fakultet u Tuzli i stekao visoku stručnu spremu i stručno zvanje profesor biologije i hemije, nakon čega upisuje i završava magistarski studij i doktorat iz oblasti hemije.

Nedavno je iz štamparije izašla njegova prva knjiga pod nazivom „Fitohemijski sastav divlje trešnje“.

Autor u ovom djelu iznosi činjenice o divljoj trešnji koja ima multifunkcionalni značaj počev od bioenergetskog bilansa u biosferi, preko poboljšanja klime, hidroloških ciklusa, medonosne ispaše i vrijednosti tehničkog drveta. Akcenat je stavljen na upotrebne vrijednost sočnih plodova kako sa hranljivog, dijetoprofilatičkog (sprečavanje bolesti), tako i dijetoterapijskog (doprinošenje liječenju) aspekta, kaže jedan od recenzenata.

Noćajević je jedan od pet autora ku našoj zemlji koji piše o divljoj trešnji, jer ova tema nije toliko obrađivana.

Promocija knjige bit će upriličena ove sedmice.

Moderator promocije je Elmir Krivalić a na istu su pozvani svi oni koji vole prirodu jer itekako mogu čuti korisne savjete.

Kako poljoprivrednici, tako i pčelari, zdravstveni radnici te ostali građani.

Pokrovitelj ovog događaja je gradonačelnik dr.Samir Kamenenjaković.Promotori knjige su:prof. nutricionizma dr.Midhat Jašić, redovni profesor,docent, dr. sci. Besim Salkić,docent, dr. sci. Samir Kamenjaković i dr. sci. Kadrija Hodžić, redovni profesor.

Promocija knjige održat će se u Bosanskom kulturnom centru 26.februara, sa početkom u 17 sati.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje