Početna aktuelnosti Uspostavljena dobra saradnja privrednika Bara i Živinica

Uspostavljena dobra saradnja privrednika Bara i Živinica

384
0
Podijeli

Jedan od najbitnijih razloga za čvršće povezivanje Grada Živinica i Opštine Bar u Crnoj Gori  jeste tješnja i produktivnija privredna saradnja po svim segmentima ekonomskog djelovanja.

U okviru programa posvećenog bratimljenju pomenuta dva grada održan je i veoma koristan susret uglednih i uspješnih privrednika obiju lokalnih zajednica na kojem su prezentirane mogućnosti i potencijali kojima raspolažu Bar i Živinice a koje bi u budućem vremenu mogle pridonijeti još većem privrednom i ekonomskom razvoju budućih pobratimljenih gradova.

Tridesetak uglednih i uspješnih privrednika Grada Živinice uzelo je u učešće u veoma korisnoj diskusiji koja se vodila sa privrednicima Bara na upriličenoj prezentaciji  u zgradi općinske uprave Bar krajem protekle sedmice.

Bila je to prilika za upoznavanje privrednika oba grada,razmjenu iskustava ali i za uspostavljanje konkretnih poslovnih odnosa.

U ime privrednika Grada Živinice potencijale i mogućnosti živiničke privrede izložio je Selmir Šljivić sekretar Udruženja poslodavaca Grada Živinice i Tuzlanskog kantona.

Gospodin Šljivić prezentirao je najvažnije aktuelne momente živiničke privrede:

Bruto društveni proizvod  po glavi stanovnika za Grad Živinice  je oko 4 000 KM, što  ovu lokalnu zajednicu svrstava u srednje razvijene sredine u Bosni i Hercegovini sa tendencijom ka najrazvijenijim lokalnim zajednicama.

Prema pokazateljima Federalnog zavoda za statistiku,  na području Grada Živinice ima  oko 2.500 registriranih poslovnih subjekata od čega 800 pravnih lica, 550 dijelova pravnih lica i 1.150 obrta.

Uporedni pokazatelji kretanja broja poslovnih subjekata ukazuju na kontinuirani porast u periodu od zadnjih deset godina.

Sektorski gledano, na području Grada Živinice brojčano dominiraju preduzeća iz trgovinske djelatnosti, zatim preduzeća iz djelatnosti prevoz i skladištenje i građevinarstva, preduzeća iz  stručne, naučne i tehničke djelatnosti , te preduzeća iz djelatnosti drvoprerade.

U cilju stvaranja boljeg poslovnog ambijenta za sve poslodavce, u 2015. godini osnovano je Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika  Grada Živinice koje trenutno broji oko 70 članova.

Udruženje je formirano  od strane nauspješnijih osnivača i vlasnika živiničkih privrednih subjekata, koji upošljavaju preko 70% uposlenika na području Grada Živinice.

Uprava Grada Živinice uspostavila je i  Savjet za lokalni ekonomski razvoj, putem kojeg je formaliziran odnos sa privrednicima, odnosno koji privrednicima omogućava da u kontinuitetu i na jasno definiran način sarađuju sa izvršnim organima u Gradu, te da budu direktno uključeni u donošenje odluka kojima se definira privredni ambijent u lokalnoj samoupravi.

Sa motivom stvaranja pozitivnog i stimulirajućeg poslovnog okruženja, formiran je i Centar za biznis, kao stručno, operativno i savjetodavno tijelo Gradonačelnika  koje u partnerstvu sa najbitnijim akterima na lokalnom nivou kontinuirano radi na unaprijeđenju privrednog ambijenta Grada Živinice.

Na području Grada Živinice nalazi se 21 privredna zona.

Uveliko se radi na tome da se poslovne zone stave u punu funkciju opremajući ih potrebnom infrastrukturom na način da se prilagode ključnim proizvodnim djelatnostima za razvoj Grada, odnosno metaloprerađivačkoj industriji, drvoprerađivačkoj industriji i građevinarstvu ali i trgovini i uslužnim djelatnostima.

U prethodne četiri godine uloženo je oko 30 miliona KM stranih investitora iz Austrije, Njemačke i Turske koji su Grad Živinice prepoznali kao sredinu sa pogodnom poslovnom klimom za investitore.

Također, i sa druge strane,barski privrednici izložili su svoje privredne mogućnosti i prezentirali aktuelni ekonomski moment ove crnogorske općine koja spada u red jednih od najrazvijenijih.

Zaključeno je da postoji mnogo sličnosti u privredi Bara i Živinica ali i razlika koje mogu poslužiti kao dobro iskustvo i za jednu i drugu lokalnu zajednicu i budući potencijal uspješne privredne saradnje.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje