Početna aktuelnosti Vanredna sjednica Gradskog vijeća Živinice-Tema: Smještaj migranata

Vanredna sjednica Gradskog vijeća Živinice-Tema: Smještaj migranata

1127
0
Podijeli

Danas je, u poslijepodnevnim satima, održana Vanredna sjednica Gradskog vijeća Živinice.

Tema sjednice- Odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da se migranti koji borave u Bihaću smjeste u bivšu kasarnu u Ljubačama-Malinama koja je na teritoriji Grada Živinice.

Sjednici je prisustvovalo 19 vijećnika Gradskog vijeća Živinice, Gradonačelnik i njegovi pomoćnici, Federalni i Kantonalni zastupnici sa područja Grada Živinice kao i predsjednici savjeta mjesnih zajednica sa područja Živinica.

Na završetku jednosatne sjednice usvojeni su, jednoglasno, slijedeći zaključci:

1.Odluka Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH je nekorektna sa aspekta da o istoj niko iz Gradske uprave i Gradskog vijeća Živinice nije obaviješten niti konsultiran.

2.Smještaj migranata u bivšoj kasarni Ljubače- Maline je veoma opasna odluka za same migrante jer veliki dio ove teritorije, po zvaničnim izvještajima MAK-a, nije deminiran.

3.Smještaj migranata na pomenutu lokaciju dovodi u pitanje i sigurnost građana Grada Živinice čije je samo jezgro udaljeno samo tri kilometra od bivše kasarne na Ljubačama-Malinama.

4.Gro najuspješnijih živiničkih poslovnih subjekata upravo je smješten u neposrednoj blizini bivše kasarne i stacioniranjem migranata na toj lokaciji bio bi ozbiljno ugrožen poslovni ambijent i egzistencija preko 3 000 djelatnika uposlenih u ovim firmama a, također, bilo bi upitno i poslovanje Međunarodnog aerodroma na Dubravama koji je jedna od okosnica razvitka i Grada Živinice i cijelog Tuzlanskog kantona.

5.Grad Živinice spreman je pomoći, na svaki način, u rješavanju problema smještaja migranata ali ova lokalna zajednica nema adekvatne smještajne kapacitete za zbrinjavanje velikog broja očajnika koji dolaze sa Bliskog istoka.

6.Država i entiteti moraju sistemski riješiti problem sve većeg priliva migranata u našu zemlju i poduzeti mjere kao što su jačanje Granične službe i dodatno osiguravanje granica BiH angažiranjem policijskih agencija i Oružanih snaga.

7.Ako se bude insistiralo od Državne i Entitetske vlade na, najblaže rečeno, degutantnoj odluci da se veliki dio migranata smjesti na teritoriji Grada Živinice, moguća je i realna je opcija pokazivanja i građanskog neposluha kako se pomenuta odluka ne bi sprovela u djelo.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje