Početna aktuelnosti Vodostaji živiničkih rijeka u znatnom porastu ali nisu na kritičnom nivou

Vodostaji živiničkih rijeka u znatnom porastu ali nisu na kritičnom nivou

440
0
Podijeli

Kraj proljeća i prvi mjesec ljeta ove godine prolaze u obilnim kišnim padavinama, ponekad propraćenim  vjetrom i gradom.

Za sada,velika količina vode čini određenu štetu na pojedinim poljoprivrednim kulturama ali postoji i realna bojazan,ako kiša bude i dalje jače padala, da bi moglo doći i do poplava i pojave klizišta,a time, i šteta na stambenim i poslovnim objektima u našoj općini.

Uslijed obilnih kišnih padavina u Bosni i Hercegovini došlo je do porasta vodostaja rijeka i vodenih tokova.

Na području općine Živinice imamo tri rijeke koje svoje naličje u velikim vremenskim nepogodama pokazuju na različite načine,neke su bujičnog karaktera kao Gostelja i Oskova i koje nose sve pred sobom  kada se u njih sliju, u malo vremena, velike količine vode iz okolnih potoka i rječica.

Spreča svoju razornu snagu pokazuje nakon nekoliko dana i za nju važi ona narodna-tiha voda brijeg valja“.

Većini nas još su u glavi slike epskih poplava iz maja 2014.godine i neki se još nisu oporavili od šteta nanešenih djelovanjem ovih rijeka kao i pojavom velikog broja klizišta.

Kažu „koga su zmije ujedale i guštera se plaši“ pa i ove obilne kišne padavine pomalo unose zebnju u srca i duše,pogotovo onih naših sugrađana,koji imaju svoje domove i imanja u visokorizičnim područjima.

Sretna je okolnost što imamo u toku ovih dana i kratkotrajne intervale kada kiša ne pada pa živinićki vodotoci ne dostižu kritićne nivoe.

Danas je reporterska ekipa Televizije Živinice obišla više punktova na području općine Živinice i neposredno se uvjerila u vodostaje triju pomenutih rijeka.

Neposrednim uvidom,može se reći da su vodostaji u znatnom porastu u odnosu na normalne ali da vodostaj ni jedne rijeke nije na takvom nivou da,za sada,ugrožava živote ljudi niti njihovu imovinu.

Prognoze sinoptičara nisu baš povoljne ni za naredne dane:

PROGNOZA VREMENA ZA 10.07.2018 (Utorak)., u većem dijelu zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana, uz nešto više oblaka, u centralnim, istočnim i zapadnim područjima, povremeno su mogući rijetki i slabi lokalni pljuskovi.

PROGNOZA VREMENA ZA 11.07.2018 (Srijeda)., u Bosni malo do umjereno oblačno sa lokalnim pljuskovima poslije podne. U Hercegovini pretežno vedro.

PROGNOZA VREMENA ZA 12.07.2018 (Četvrtak)., u Bosni nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini pretežno vedro.

Kao što se može vidjeti i čuti,i naredni dani neće proći bez kiše pa valja biti na oprezu i poduzeti sve preventivne radnje koje bi  preduprijedile eventualne štete izazvane potencijalnim izlijevanjem Oskove,Gostelje i Spreče.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje