Početna aktuelnosti Zakon o zabrani pušenja danas počeo s primjenom u Federaciji BiH, evo...

Zakon o zabrani pušenja danas počeo s primjenom u Federaciji BiH, evo na šta se odnosi

597
0
Podijeli

U Federaciji BiH danas počinje primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, kojim je propisana zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu, kao i u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze malodobne osobe.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva istakli su da će se kazne početi naplaćivati 12 mjeseci nakon početka primjene, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih temeljem ovog Zakona.

Ovo znači da će inspekcija do tada djelovati preventivno, s ciljem pomoći svim pravnim subjektima da prilagode svoje poslovanje sukladno Zakonu.

Zabrana pušenja u FBiH stupa na snagu 28. maja, evo kako će se primjenjivati zakon

Uz to, definisani su izuzeci od zabrane pušenja, kao što su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti, zračne luke (u posebnom prostoru za pušenje) i drugi. Međutim, primjena za navedene izuzetke počinje šest mjeseci od dana stupanja na snagu podzakonskog propisa koji je trenutno u fazi izrade.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva ističu da Zakon ne zabranjuje, već ograničava upotrebu duhana, u cilju zaštite i unapređenja javnog zdravlja, kao i stvaranja zdravijeg okruženja koje promovira zdrave izbore, s obzirom da su uzrok tri četvrtine svih smrtnih slučajeva u Federaciji BiH, bolesti za koje je jedan od faktora rizika upravo pušenje.

U cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, kao i usklađivanja sa UN Okvirnom konvencijom o kontroli duhana, Zakonom se uređuju mjere za zabranu i ograničenje uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, zabranu njihovog oglašavanja, promocije i sponzorisanja.

Također, uređuju se mjere za sprječavanje pristupa maloljetnim osobama tim proizvodima, sastav duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, obvezne oznake na pakiranjima, suzbijanje štetnih posljedica, preventivne mjere, osnivanje Federalnog povjerenstva za kontrolu upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i nadzor nad provedbom zakona.

Zakonom je utvrđena i obveza usklađivanja s odredbama ovog Zakona, i to na način da se rokovi određuju različito spram djelatnosti. Tako je, na primjer, propisano da obveze za fizičke osobe nastupaju s danom početka primjene ovog zakona.

Ustanove, preduzeća i druge pravne osobe dužne su svoja akta uskladiti s odredbama ovog Zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene Zakona, dok je obveza za pravne osobe, u čijim objektima postoje izuzeća od zabrane pušenja (kao što su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti i drugi, definirani člankom 7. Zakona), da usklade svoj rad s odredbama ovog zakona u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu podzakonskog propisa koji se donosi na osnovu Zakona (Pravilnik o uvjetima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenje).

Priprema Prijedloga pravilnika o uvjetima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja u završnoj je fazi, nakon čega će Prijedlog pravilnika biti objavljen na internet stranici Federalnog ministarstva zdravstva, kako bi zainteresirani mogli dostaviti komentare na razmatranje.

Nakon obavljenih javnih konzultacija, Pravilnik će biti upućen na objavu u Službenim novinama Federacije BiH.

S.A. /klix/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje