Početna aktuelnosti Zašto obilježavamo Međunarodni praznik rada?

Zašto obilježavamo Međunarodni praznik rada?

197
0
Podijeli

 

Međunarodni praznik rada, poznatiji i kao Prvi maj, slave radnici širom svijeta. Najčešće se obilježava uličnim demonstracijama na kojima sudjeluju sindikati, radničke organizacije i brojni ljevičarski pokreti. Prvi maj se slavi i kao službeni praznik u preko 80 zemalja svijeta, neslužbeno se slavi u gotovo cijelom svijetu.

Prvi maj se počeo slaviti kao uspomena na masakr radnika u Chicagu, 1886, kada je policija otvorila vatru na prosvjednike . Prvo se službeno počeo slaviti u Francuskoj, kada je na zasjedanju Druge Internacionale 1889. godine (međunarodna zajednica radničkih i socijalističkih stranaka) u Parizu proglašen praznikom.

Cijelo 19. stoljeće bilo je obilježeno bezdušnim iskorištavanjem radnika. Niske nadnice i višesatni dnevni rad, od 12, čak i 18 sati za odrasle pa i djecu, iscrpljivao je ljude koji su u svim zemljama razvijenog kapitalizma štrajkovima zahtijevali dostojnije uvjete rada i života. Štrajkaški pokreti doživjeli su najveći zamah u SAD-u.

Tokom sljedećih desetljeća radnici su u zapadnim zemljama, uz posredovanje sindikata i sporazumijevanje s poslodavcima, odnosno državom, postigli zapažene uspjehe u borbi za svoja prava pa su s vremenom smirene socijalne tenzije.

Prvomajski protesti organiziraju se širom Evrope, sa ciljem ukazivanja na težak položaj radnika, dok je u većini zemlja bivše Jugoslavije, uglavnom, zadržan, godinama njegovani, slavljenički karakter obilježavanja Međunarodnog praznika rada.

Građani s kojima smo razgovarali, uglavnom, smatraju da razloga za proslavu nema, s obzirom na veliki broj nezaposlenih u BiH, te težak položaj onih kojim imaju privilegiju da rade u BiH, ali kako rekoše opet će se naći nešto za roštilja i uz muziku odmoriti od svakodnevnog stresa,

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da je Zakonom o praznicima određeno da je Prvi maj Međunarodni praznik rada i da se obilježava dva dana (1. i 2. maja). Na dane praznika poslodavci, ustanove, organi uprave i druge pravne osobe ne rade, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Redakcija TVŽ svim građanima Općine Živinice ali i BiH upućuje najiskrenije čestitke u povodu Međunarodnog praznika rada.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje