Početna aktuelnosti Život u prognaničkom naselju Litve – život u getu na bosanski način

Život u prognaničkom naselju Litve – život u getu na bosanski način

160
0
Podijeli

Već četvrt vijeka nakon završetka rata, u Bosni i Hercegovini još uvijek egzistiraju prognanička naselja u kojima životare ljudi iz istočnog dijela Bosne koji su prognani 1992. godine ili nakon genocida u Srebrenici 1995.godine.

Njihov nezamislivo težak život još više komplikuje aktuelna pandemija korona virusa.

Kažu, od mnogih su već odavno zaboravljeni i stavljeni na marginu svih dešavanja a trenutna epidemiološka situacija samo je još više podcrtala tu tužnu činjenicu.

Rijetko ih ko obilazi, ovih dana su dobili skromnu pomoć od Gradske uprave Živinice i gradskog Merhameta ali to nije dovoljno za zadovoljavanje ni osnovnih potreba.

Uslovi u kućama su veoma loši, krovovi prokišnjavaju a prostorije su memljive i zapuštene.

Nema poslova a oni koji nađu neki posao to je uglavnom nadničarenje ili uzgajanje par gredica povrća na ledini tik uz oronule kuće.

Osim prognanika, u naselju na Litvama živi i određen broj socijalno najugroženijih građana Živnica i dijele zajednički prostor i sudbinu bitstvovanja u uslovima koji baš i nisu dostojni bilo kojeg čovjeka.

Većina je već izgubila bilo kakvu nadu u bolje sutra.

Vele, obećanja ima koja im ulijevaju nadu ali do sada je uglavnom sve ostalo na obećanjima i simboličnim jednokratnim donacijama.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje