Početna Vijesti iz svijeta 22. april Dan planete Zemlje

22. april Dan planete Zemlje

5485
0
Podijeli

22 april obilježava se kao svjetski Dan planete Zemlje. Dan planete Zemlje obilježen je u JU Gimnazija Živinice. Pored učenika JU Gimnazije i Mješovite Srednje škole učešće u obilježavanju su uzeli gosti iz Italijanske nevladine organizacije CISP te predstavnici udruženja EKO ZELENI TK-a. Iz Živiničke Gimnazije poslata je poruka o bitnosti očuvanja planete Zemlje.

Italijanska nevladina organizacija CISP u Bosni i Hercegovini ima za cilj poboljšanje zaštite i upravljanja zajedničkim dobrom i promocijom razvoja turizma te jačanje svijesti u lokalnoj zajednici o vrijednosti i značaju zaštićenih pejzaža. Svojim prisustvom, podržali su mlade ekologe u njihovim nastojanjima da ekološki osvijeste svoje okruženje. CISP će organizovati ekološki izlet za ekologe dvije srednje škole u Zaštićeni pejzaž Konjuh.
Održana edukacija namijenjena je prvenstveno mladima pa su pored postojanog usvojili i nova znanja o bitnosti očuvanja i zaštite okoliša.
Iz vlastih sebičnih pobuda i sve veće urbanizacije, ljudi su s lica Zemlje izbrisali milione hektara šuma, koje su pluća našeg planeta. Veliko onečišćenje planeta dovelo je do nestanka brojnih biljnih i životinjskih vrsta, čime je narušen cijeli ekosistem i smanjena biološka raznolikost, po kojoj je Zemlja uvijek bila prepoznatljiva.

Krajnje je vrijeme da se probudimo i poduzmemo konkretne korake. Stabla smanjuju učinak negativnih klimatskih promjena na planetu tako što upijaju višak ugljen dioksida iz atmosfere te obogaćuju našu planetu kisikom. Pridonesite i vi povećanju njihova broja – zasadite barem jedno! Poručeno je iz živiničke Gimnazije, sa obilježavanja Svjetskog Dana planete Zemlje.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje