Početna aktuelnosti Poticaji ostvareni u iznosu od 2 miliona KM

Poticaji ostvareni u iznosu od 2 miliona KM

856
0
Podijeli

Na osnovu poticaja  poljoprivredne proizvodnje koju su ostvarili poljoprivrednici,   u ovoj godini  u Živinice je stiglo oko 2. miliona KM.

Međutim, veliki broj  kutura u ovoj godini nije ostvario prinose  kako je to bilo na prošlogodišnjem nivou, što je djelimično smanjilo i ostavrivanja novčane podrške.

Najmanji dio  novčane podrške u ovoj godini ostvarili su poljoprivrednici koji su zasadili krastavac kornišon.

Ove godine podneseni broj zahtjeva za poticaj je 120, što je 40 posto manje u odnosu na prošlu godinu.

Pored krastavca kornišona , 10 % je umanjena proizvodnja  kukuruza,  kao i proizvodnja zasada jagodičastog i koštunjavog voća.

Povećanje  novčane podrške ostvareno je,  u stočarskoj proizvodnji , tako da su svi poljoprivrednici koji su imali  2 i više grla dobili  poticaj u iznosu od 100 KM po jednom muznom grlu.

Iz budžeta TK za ovu godinu za novčanu podršku izdvojeno oko 3 miliona KM , saznajemo u nadležnoj općinskoj Službi , te je u općinu Živinice  stiglo oko 2 miliona KM, dok je taj iznos za prošlu godinu bio 2.miliona i 250 hiljada KM.

Iz Službe za lokalni i ekonomski razvoj općine Živinice  apeluju na poljoprivrednike , kako bi prinosi bili bolji da izvrše zimsko oranje  na posjedima gdje planiraju  proljetnu sjetvu.

Svakako , navedena Služba će u narednom periodu, upriličiti i edukaciju za poljoprivrednike  s ciljem postizanja boljih rezultata kada je u pitanju zasad  određenih kultura, a naročito onih u kojima je ove godine zabilježen manji broj zahtjeva za ostavrivanja poticaja.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje