Početna aktuelnosti U Živinicama zrak ne/zdrav!Kako se zaštiti?

U Živinicama zrak ne/zdrav!Kako se zaštiti?

740
0
Podijeli

Zrak u Živinicama  i okolini u kontinuitetu je zagađen  danima, a posebno povećanje zagađujućih čestica primjetno je u poslijepodnevnim i večernjim satima, kada se građanima ne preporučuje boravak na otvorenom.

U navedenim satima dok se krećete gotovo da ne možete da vidite objekte i ljude kojima ste okreženi, a  posljedice udisanja zraka u takvim trenucima su ogromne.

Povodom ovog trenutno gorućeg problema koji je prisutan razgovarali smo sa šeficom timova porodične medicine  Doma zdravlja Živinice  prim. dr. Dušanka Bećirović, specijalista opće medicine,  koja nam je kazala da trenutno nema nekih velikih javljanja pacijenata zbog navedenog problema, što ne znači da se broj pacijenata zbog posljedica koje izaziva zagađen zraka neće povećati.

Najveće prisustvo zagađujućih čestica bilježi se u  periodu od 15 do 19 sati te od 23 do četiri sata iza ponoći.

Stoga građani s pravom treba da budu zabrinuti, jer   iz Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju da je zagađeni zrak kancerogen i da ima posebno štetne posljedice na djecu, starije osobe i hronične bolesnike.

Tim povodom doktorica Bećirović podsjeća na preventiven mjere zaštite .

(Više u prilogu…)

Napominjemo,  da je indeks kvalitete zraka jučer u Živinicama izmjeren 315 i do 414, što je visoko iznad dodzvoljenog indeksa 50, podaci su Svjestkog centra za mjerenje kvalitete zraka

Nažalost, dok nadležni konačno ne poduzmu nešto po pitanju rješavanja problema zagađenog zraka, građani se jedino mogu nadati kišnim padavinama, ili povećanju temperatura zraka koje trenutno mogu dovesti do smanjenja koncentracije zagađujućih čestica.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje