Početna aktuelnosti 20. maj – Svjetski dan pčela

20. maj – Svjetski dan pčela

155
0
Podijeli

Kao oprašivači pčele imaju ulogu u svakom dijelu ekosistema i neophodne su za opstanak i razvoj života na Zemlji. Pčele su jedini insekti koji proizvode hranu za čovječanstvo. Trenutno u svijetu postoji oko 20.000 vrsta pčela. Osim meda kao prinosa pčele povećavaju rodnost i mnogih voćki poput jabuke, šljive, kruške, trešnje ili višnje za oko 60%.
Pčele se suočavaju sa mnogo faktora koje ne odgovaraju njihovom životu pa je sve manji broj kolonija zbog korištenja pesticida, parazita, klimatskih promjena, intenzivne poljoprivrede i novih praksi pčelara. Zbog mnogobrojnih prijetnji pčelama i pčelarstvu 20. maj obilježava se kao Svjetski dan pčela kako bi se podigla svijest o prijetnjama oprašivačima poput pčela te enormnom smanjenju broja pčela u svijetu.

Bosna i Hercegovina kvalitetom proizvedenog meda može parirati svjetskom tržištu. Proizvođači se suočavaju sa problemom uvoza meda niske kvalitete koje obaraju cijenu domaćem kvalitetnom medu. Također, nije riješeno ni pitanje označavanja meda kao ni mehanizam zaštite proizvođača i potrošača. Proizvođači opstaju zahvaljujući kupcima koji i danas vjeruju tradicionalnom načinu liječenja i stvaranja jačeg imuniteta.
Udruženje pčelara „Vrijesak“ Živinice trenutno broji oko 240 članova. Udruženje organizuje škole pčelarstva te stručna predavanja kako bi promovisali ispravnu tehniku rada i kako bi ukazali na štetnost kupovine jeftinih lijekova koji su proglašeni kancerogenim radi ulaganja manjih novčanih sredstava u pčele.

Građani mogu pomoći razvoju pčela i pčelarstva tako što će posaditi cvijeće bogato nektarom kao što su neven, lavanda, budleja ili plavi zvončići, te u konačnici kupiti domaći med od provjerenih proizvođača. Za pčele se nerijetko kaže da su jedan od nosivih stubova života na Zemlji, stoga poruka „Zaštitimo pčele, jer bez njih nema ni nas“.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje