Početna aktuelnosti 4. februar – Svjetski dan borbe protiv raka

4. februar – Svjetski dan borbe protiv raka

321
0
Podijeli

Svake godine, 4. februara, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka kako bismo podigli svijest o prevenciji, dijagnostici i liječenju ove globalne epidemije modernog doba.

U Bosni i Hercegovini evidencija oboljelih od malignih neoplazmi se vodi na entitetskom nivou. Prema podacima, godišnje oboli oko 5.000 ljudi od različitih oblika karcinoma.

Rak je bolest koja se karakterizira ubrzanim stvaranjem abnormalnih stanica koje mogu prerasti svoje uobičajeno okruženje i proširiti se na druge organe, što je čest uzrok smrti. Rano otkrivanje raka povećava šanse za uspješno liječenje. Međunarodni dan borbe protiv raka ima za cilj stvoriti temelje podrške za smanjenje tereta raka i potaknuti značajan napredak u prevenciji i liječenju ove bolesti, kao i u poboljšanju kvalitete života osoba s rakom.

Međunarodna agencija za istraživanje raka preporučuje izbjegavanje pušenja, redovno bavljenje tjelesnom aktivnošću, održavanje normalne tjelesne težine, umjerenost u alkoholu, te zdravu prehranu kao načine smanjenja rizika obolijevanja od zloćudnih bolesti.

Nakon karcinoma na plućima najčešći karcinomi zabilježeni su na dojci, debelom crijevu te grliću maternice.

Rano prepoznat i otkriven zloćudni tumor može biti uspješno liječen, stoga su vrlo važni programi sekundarne prevencije, odnosno ranog otkrivanja raka. Doktori preporučuju redovan odlazak porodičnim ljekarima te redovne zdravstvene kontrole. Preporuke za prevenciju odnose se na stvaranje navika koje čine zdrav način života i koje zajedno mogu imati veliki utjecaj na smanjenje vjerojatnoće nastanka i razvoja ne samo raka, nego i drugih nezaraznih bolesti.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje