Početna aktuelnosti In memoriam-Džemal Džihanović

In memoriam-Džemal Džihanović

2913
0
Podijeli

Jučer je prestalo da kuca srce našeg sugrađanina Džemala Džihanovića,svima poznatijeg kao Kemo,najvećeg promotora i čuvara izvorne muzike naših krajeva.

Danas je popularnom Kemiksu klanjana dženaza i obavljen ukop na mezarju u Živčićima-Đurđevik.

Grad Živinice i cijela Sjeveroistočna Bosna puno su izgubili prelaskom na ahiret našeg sugrađanina Džemala Džihanovića popularnog Keme koji je osnovao najjaču muzičku izdavačku kuću po pitanju afirmiranja izvorne muzike-KEMIX.

Sjeverositočna Bosna a naročito područje Živinica predstavlja jedno od glavnih središta razvoja tradicionalne narodne izvorne muzike i pjesme.

Džemal Džihanović ostavio je neizbrisiv trag u čuvanju bosanskohercegovačke folklorne tradicije i sačuvao je od zaborava i nestanka jedan veliki dio naših običaja i bogatog muzičkog naslijeđa svih  naroda ovog podneblja.

Neumorno je, gotovo cijeli svoj život,zajedno sa izvođačima izvorne muzike i svojim bliskim saradnicima,radio u toj zahtjevnoj misiji i u to je uložio svo svoje znanje,ljubav i entuzijazam.

Njegov decenijski uspješan rad ostaće vidljiv kroz popularni muzički izraz u seoskoj kulturi ovoga kraja, nezaobilazan na proslavama, vašerima, javnim događanjima, svadbama i drugim privatnim svečanostima.

Zbog svega toga, “izvorna muzika” kao svojevrstan muzikološki, sociološki, antropološki i kulturalni fenomen seoskog miljea sjeveroistočne Bosne ostaće i dalje da živi a Džemal Džihanović ostaće upamćen kao jedan od najposvećenijih čuvara tog narodnog stvaralaštva u Bosni i Hercegovini.

Džemal Džihanović bio je i veliki prijatelj i izvrstan saradnik Televizije Živinice.

I kao istinski prijatelj,pomagao je medijskom servisu grada Živinice kada je bilo najteže.

Džemal Džihanović preselio je na ahiret jučer,29.oktobra, u svojoj 62.godini a dženaza mu je klanjana danas i obavljen ukop na mezarju Živčići u njegovom rodnom Đurđeviku.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje