Početna aktuelnosti Na današnji dan 1995. godine okončana mirovna konferencija u Daytonu

Na današnji dan 1995. godine okončana mirovna konferencija u Daytonu

491
0
Podijeli

Daytonskim mirovnim sporazumom službeno je okončan skoro četverogodišnji rat u Bosni i Hercegovini koja je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih. Iako je potpisan 14. decembra 1995. godine u Parizu, rasprava o Daytonskom mirovnom sporazumu okončana je dogovorom 21. novembra 1995. godine u bazi američkog ratnog vazduhoplovstva Wright-Patterson u blizini Daytona u saveznoj državi Ohio.

Daytonski mirovni pregovori i konferencija trajali su od 01. do 21. novembra 1995. godine. Glavni akteri mirovnih pregovora, u konačnici i potpisnici, bili su predsjednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik Jugoslavije Slobodan Milošević.

Daytonski mirovni sporazum predmet je sporenja i 27 godina nakon potpisivanja

Sporazum se sastoji od 11 Aneksa, među kojima je i Aneks 4 – Ustav Bosne i Hercegovine. Njime je potvrđen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine kao države. Određeno je da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i da je čine konstitutivni narodi Bošnjaci, Srbi i Hrvati, zajedno sa ostalima.

Daytonski mirovni sporazum potpisan je u prisustvu tadašnjeg američkog sekretara Warren Christopher, a glavni američki posrednici bili su Richard Holbrooke, Madeleine Albright i američki general Wesley Clark. Potpisivanju su svjedočili predsjednik Sjedinjenih Država Bill Clinton, generalni sekretar Ujedinjenih Naroda Butros Butros Gali i brojni drugi.

Dejtonsko ustavno uređenje postalo je jedan od osnovnih problema u funkcionisanju moderne Bosne i Hercegovine, ali i prepreka njenom putu prema euroatlantskim integracijama.

„Ovo možda nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U situaciji poput ove, a u svijetu kakav jeste, bolji mir nije moguće postići. Bog nam je svjedok da smo učinili sve što je u našoj moći da smanjimo nivo nepravde za našu zemlju i naš narod“, poručio je predsjednik Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegović nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ramiz Rizvanović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje