Početna aktuelnosti Obilježen Dan šehida na Gradskom mezarju

Obilježen Dan šehida na Gradskom mezarju

689
0
Podijeli

 

Drugi dan Ramazanskog bajrama u BiH se obilježava kao Dan šehida.

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca u saradnji sa glavnim imamom Medžlisa islamske zajednice Živinice, obilježila je Dan šehida  učenjem Ja Sina šehidima na gradskom mezarju , kao i učenjem tevhida u Gradskoj džamiji .

Dan šehida, koji se tradicinonalno obilježava drugog dana ramazanskog bajrama, prilika je da se svi građani Bosne i Hercegovine  koji vole svoju zemlju prisjete onih koji su položili svoje živote za svoj grad i zemlju u periodu od 1992 – 1995. Porodice šehida, majke i očevi čija su djeca dala ono najvažnije, svoj život za BiH, na svoje sinove misle svaki sekund koji prožive, ali Dan šehida podsjeća i sve ostale na njihovu žrtvu. O važnosti obilježavanja ovog veoma bitnog datuma, te čuvanju od zaborava naših šehida govorio je glavni imam MIZ Živinice.

Ovo okupljanje preraslo je u tradicionalno, a svake godine pojavljuje se sve veći broj posjetilaca, što daje nadu da se ovaj dan neće izbrisati i otići u zaborav.

Nakon  što je proučen Ja Sin , upriličeno je i učenje tevhida šehidima u Gradskoj džamiji.Poslije ove posjete šehitlucima tradicionalno je glavni imam upriličio prijem za delegaciju porodica šehida u sali Medžlisa IZ-e, a prijemu su svakako imali priliku prisustvovati i drugi gosti, koji su uz kahvu i baklavu željeli podijeliti radost blagdana Bajrama.

Novinarka :Dijana Svrakić

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje