Početna aktuelnosti Obilježen Dan šehida

Obilježen Dan šehida

249
0
Podijeli

Za slobodu Živinica  i Bosne i Hercegovine svoje živote je položilo 320 Živiničana čija imena su uklesana na Centralnom spomen obilježju.

Njihova imena uklesana su i na spomen obilježjima u MZ-a rodnog kraja poginulih boraca, koja će uvijek da svjedoče o hrabrosti i žrtvi koji su podnijeli za Bosnu i Hercegovinu.

Već drugu godinu za redom Organizacija porodica šehida i poginulih boraca grada Živinice u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Živinice, obilježavanje Dana šehida organizuju po MZ-a.

Ove godine centralna manifestacija održana je u MZ Šišići, gdje su članovi šehidskih porodica,  boračkih organizacija te predstavnici javnog i političkog života kao  i ostali građani, obišli mezaristane, proučili Jasin pred duše šehida.

Moralna obaveza je da se sjećamo onih koji su dali svoje živote u proteklom ratu, jer čuvanjem sjećanja na njih , smo mi danas ovo što jesmo,   kazao je između ostalog u svom obraćanju gl.imama MIZ Živinice Sedin ef.Karić, i i ovoga puta ukazao žal , za neopravdanim nedolaskom građana na obilježvanje Dan šehida.

Poruku sa današnjeg obilježavanja Dana šehida uputio je i  gradonačelnik  Began Muhić , koji je kazao da je Dan šehida opomena svima nama , da se ne zaboravi žrtva koji su podnijeli za slobodu Domovine u kojom mi danas živimo i radimo.

Također je naglasio, da će gradska uprava raditi na institucionalnom jačanju sa boračkim udruženjima.

Savjet MZ Šišići  nakon obilaska mezaristana i polaganja cvijeća na centralno spomen obilježje u Šišićima upriličio je druženje za porodice šehida , ali i sve ostale prisutne .

Tokom Dan šehida  upriličena je posjeta i svim drugim mezaristanima  na području MIZ Živinice gdje su ukupani šehidi.

Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje