Početna aktuelnosti Obilježena 27. obljetnica bojne “Živinički sokolovi”

Obilježena 27. obljetnica bojne “Živinički sokolovi”

357
0
Podijeli

Značajan broj građana općine Živinice-predstavnika općinske vlasti,brojnih boračkih udruženja,bivših pripadnika ratne jedinice Živinički sokolovi,članova porodica poginulih boraca ove slavne jedinice,okupio se danas u Lugu u prostoru kompleksa Spomen obilježja 26-orici poginulih boraca Sokolova.

Položeni su vijenci i cvijeće i učene molitve za duše najhrabrijih pripadnika Živiničkih sokolova koji su dali svoje mlade živote za odbranu svog doma,svog grada i svoje zemlje.

Bila je to prilika da se i evociraju mnogobrojne uspomene na slavnu i ponosnu prošlost i ratni put ove ,po mnogo čemu jedinstvene jedinice koja je bila uzor u organizaciji,domoljublju,hrabrosti i istrajnosti na putu da se sačuva Bosna i Hercegovina i suživot svih naroda i građana.

Bilo je tu i sjete i suza ali i ponosa što se pripadalo takvoj jednoj elitnoj jedinici koja u svojim redovima nije imala ni jednog pripadnika kome se sudilo za ratni zločin već su se poštovale sve konvemcije ratovanja i ponašanja sa zarobljenima.

Na ratnom putu 26 Sokolova je položil svoj život a preko 50 je lakše i teže ranjeno.

Nakon odavnja dužne pošte poginulim braniteljima na Spomen obilježju u Lugu,program obilježavanja 27.obljetnice jedinice Živinički sokolovi nastavio se u prostoru Mjesne zajednic Oskova.

Nakon intoniranja himni Bosne i Hercegovine i Hrvatske i odavanja pošte minutom ćutnje,prisutni su upoznati sa ratnim putem jedinice Živinički sokolovi.

Nakon toga, prigodnim riječima skupu su se obratili predstavnici općinske vlasti Živinice.

Osim njih,prigodne bedsjede su imali i živinički ratni komandanti kao i predsjednik Udruge dragovoljaca veterana domovinskog rata- jedinice Živinički sokolovi.

Na kraju,svim zaslužnima uručene su prigodne zahvalnice kao simboličan čin zahvalnosti pojedincima i pravnim licima za nesebičan doprinos u potpomaganju ratne jedinice Živinički sokolovi kao i pomenute udruge.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje