Početna aktuelnosti Održana 12. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona

Održana 12. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona

85
0
Podijeli

Danas je u Tuzli održana 12. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona na čijem dnevnom redu je bilo 23. tačke.

Proljetna sjetva na području Tuzlanskog kantona, prema općinskim i gradskim podacima, planirana je na 47.184 ha, a realizovana je na površini od 48.842 ha, navodi se u danas prihvaćenom Izvještaju o realizaciji plana proljetne sjetve u 2022. godini za područje Tuzlanskog kantona. Iz ovog podatka se vidi da je proljetna sjetva izvršena na površinama za 3,51% većim u odnosu na planirane površine. Ovom povećanju zasijanih površina doprinijela je blagovremena isplata ostvarenih novčanih podrški iz kantonalnog i federalnog budžeta, donacija dizel goriva poljoprivrednim proizvođačima koji su imali zasijane površine u prethodnoj godini, kao i globalna ekonomska kretanja izazvana ratom u Ukrajini. Ipak, ono što iznenađuje, jeste da je proljetna sjetva ove godine ostvarena na 2.286 ha, odnosno 4,47% manje površine u odnosu na sjetvu u 2021. godine. Do smanjenja sjetvenih površina došlo je u Čeliću, Sapni, Gradačcu, Lukavcu i Živinicama. Kada analiziramo sjetvu po općinama i gradovima stepen realizacije proljetne sjetve kreće od 82,01% u odnosu na plan u Općini Teočak do 117,32% u Gradu Živinice.

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela Plan upisa učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2022./2023. godinu, kojim se u 30 srednjih škola Tuzlanskog kantona omogućava upis ukupno 4.992 učenika.

Vlada je danas utvrdila Nacrt Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Tuzlanskog kantona. Ovim Zakonom predviđa se pravičnije vrednovanje rada i učinka, kao i ukupno kvalitetnije rješavanje pitanja materijalnih primanja policijskih službenika TK.

Odjeljenje za informisanje Vlade TK

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje