Početna aktuelnosti Udruženje žena “ŽivAktiv” Živinice odalo počast žrtvama ratnog zločina u Prijedoru

Udruženje žena “ŽivAktiv” Živinice odalo počast žrtvama ratnog zločina u Prijedoru

184
0
Podijeli

Udruženje žena „ŽivAktiv“ Živinice danas je obilježilo 31. maj, Dan bijelih traka.

Članice ovog udruženja organizirale su mirnu povorku kroz grad Živinice, od sjedišta udruženja u Željezničkoj ulici do Parka Bosanskih branilaca.

Svojim učešćem, ovu aktivnost saosjećanja i solidarnosti sa stradalim narodom Prijedora, podržale su i živiničke škole kao i neka od živiničkih udruženja.

Ovako je glasio poziv upućen preko Radija Prijedor 31. maja 1992. godine:

“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice.“

Od tog datuma pa do kraja rata na području Prijedora ubijeno je oko četiri hiljade stanovnika nesrpske nacionalnosti i počinioci i njihovi nalogodavci od Haškog tribunala presuđeni su na više od šesto godina zatvora.

Ubijeno je i stotinu dvoje djece.

Zbog opiranju zaboravu, lažima i minimiziranju zločina i žrtava u Prijedoru, danas je Udruženje Žena „ŽivAktiv“ Živinice organiziralo kroz naš grad mirnu šetnju posvećenu sjećanju na stravične zločine u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Simbolična počast svim žrtvama ratnih stradanja u Prijedoru a naročito prijedorske djece, odata je u Parku bosanskih branilaca u centru Grada.

Inače Udruženje „žena ŽivAktiv“ formirano je nedavno u Živinicama.

Aktivistice Udruženja „ŽivAktiv“ Živinice su volonterke u punom smislu te riječi i sve što poduzimaju i čine je u svrhu  poboljšanja statusa žena u našem društvu i u promocije svih pozitivnih vrijednosti našeg društva i u narednom periodu zaslužuje svu pažnju naše lokalne zajednice u potpomaganju njihovih korisnih aktivnosti.

Jasminko Razić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje