Početna aktuelnosti Održano prvo takmičenje u pravljenju ajvara

Održano prvo takmičenje u pravljenju ajvara

263
0
Podijeli

Udruženje Porodičnog ruralnog edukativnog centra Živinice od svog osnivanja teži ka edukaciji o tradicionalnoj gastronomiji i očuvanju domaćih ruralnih područja. U toku kalendarske godine PREC organizuje brojne aktivnosti koje se odnose na pravljenje domaćih, tradicionalnih poslastica i zimnice. Upravo u septembru brojna domaćinstva pripremaju hranu za zimnicu od sezonskog voća i povrća. Tema zimnica potakla je članove PRECA da po prvi put u svojoj organizaciji sprovedu takmičenje u pravljenju ajvara. Ajvar je skoro neizostavan dio porodičnih okupljanja u zimskim danima, ali iako svi koriste iste materijale skoro da se svaki konačni produkt razlikuje. Upravo ta različitost odlikovala je svih sedam grupa koje su pripremale ajvar na takmičenju.

Organizatori su zadovoljni takmičenjem koje je održano u Gračanici te su potvrdili da će pravljanje ajvara i takmičenje u godinama što dolaze biti jedna od aktivnosti koju će redovno sprovoditi. Edukacija i zabava jedan je od glavnih motiva koja okuplja udruženja.

Stručni žiri činile su profesorice sa Tehnološkog fakulteta u Tuzli, a neke od karakteristika koje se ocjenjuju kada se donosi sud o kvalitetu ajvara su miris, ukus, izgled i konzistencija.

Do kraja godine članove Porodičnog ruralnog edukativnog centra Živinice očekuje veliki broj aktivnosti za koje se nadaju da će uspješno sprovesti te da će biti povoljna epidemiološka situacija i da neće biti restrikcija koji će usloviti održavanje planiranih manifestacija.

Stručni žiri odlučio je da su najbolji ajvar pripremile članice Porodičnog ruralnog edukativnog centra iz Živinica i Srebrenika. S obzirom da su Dinamika žene Prec Živinice bile domaćini ustupili su prvo mjesto i glavnu nagradu gošćama iz Srebrenika.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje