Početna aktuelnosti Porodica Planić očekuje da će prinosi kornišona biti na zadovoljavajućem nivou

Porodica Planić očekuje da će prinosi kornišona biti na zadovoljavajućem nivou

88
0
Podijeli

Od poljoprivredne proizvodnje živi porodica Planić iz naseljenog mjesta Golubinjak. Prije deset godina odlučili su se da zasade jagode, a dvije godine nakon toga i krastavac kronišon. Brojne vremenske nepogode, male otkupne cijene, nedostatak posticaja i radne snage, obeshrabruje poljoprivredne proizvođače u Bosni i Hercegovini. Upravo porodica Planić suočila se sa jednim od navedenih problema prošle godine. Poplave su uništile njihove usjeve na parceli u Nukićima, ali nisu odustali.

Onako kako oni znaju pažljivo i predano proizvodnji kornišona Planići su pristupili i ove godine. Svake godine uzimaju zemlju pod zakup. Brojni proizvođači kornišona bili su zadovoljni proteklom godinom koja je okarakterisana kao jedna od najuspješnijih na ovom području. Planići zbog vrmenskih neprilika brzo su zaboravili proteklu godinu, a ove godine očekuju dobru berbu sa obzirom da su vremenske prilike pogodovale ovoj poljoprivrednoj kulturi.

U proizvodnji kornišona veliku ulogu ima i otkupljivač. Živinički proizvođači uglavnom nemaju problema sa distribucijom kornišona što proizvođače raduje jer se mogu maksimalno posvetiti proizvodnji tako da i danas uzgajanje kornišona predstavlja priliku za odličnu zaradu.

I dok mnogi poljoprivredni proizvođači muku muče sa pronalaskom radne snage, naši sagovornici u pronalasku radnika nemaju problema. Kako kažu na okupu su već duži niz godina te su postali uigran tim. Zdravo okruženje, human odnos i isplatu na vrijeme svi žele što je način da dobrog, vrijednog, marljivog radnika zadržiš kod sebe.

Ni od rada sa jagodama Planići nisu odustali. Pet duluma na dvije parcele zasijali su ove godine. Rodom i prodajom su prezadovoljni iako za jagode otkupnika nisu imali. Bilo gdje da su otišli da prodaju jagode kući bi se vratili bez njih. Što znači da su kvalitet rada i proizvoda i ove godine kod Planića prisutni.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje