Početna aktuelnosti Proizvodnja borovnice na plantaži Alije Đogića

Proizvodnja borovnice na plantaži Alije Đogića

1136
0
Podijeli

Alija Đogić se poljoprivrednom proizvodnjom bavi od 2002.godine, kada je imao farmu goveda i bavio se proizvodnjom mlijeka, nakon toga počinje posao s krastavcem kornišonom po čemu je nadaleko poznat, od 2015.godine počinje proizvodnju i otkup borovnice.

Uzgoj borovnice aktuelan je na BH prostorima već nekih 15 godina, ipak intenzivnija plantažna proizvodnja ovog voća zabilježena je u posljednje dvije – tri godine. Pri tom su i različita iskustva u proizvodnji.

Alija kaže da nikada nije razmišljao o odustajanju od proizvodnje borovnice, zato je u pet godina proširio proizvodnju i napravio hladnjaču i učinio sve neophodno da na tržište plasira kvalitetan proizvod.

Svake godine se prinosi s plantaže borovnice kaže Đogić, počeli su sa 5t, ove godine očekuju 50t na 11hektara zemljišta sa 37 000 sadnica.

Đogić na plantaži borovnice dokom sezone angažuje preko 100 radnika. Mada kaže da je teško naći radnike koji će voditi računa o tome kako beru proizvod.

Poplave su ove godine izazvale veće štete nego 2014.godine kaže Đogić.

Đogić ističe da su u planu da vrše osavremenjavanje proizvodnje, naročito u dijelu pakovanja.

Iz hladnjače firme AM Đogić borovnica se plasira na tržište Poljske i Austrije, proizvodnja uglavnom usmjerena za inostrano tržište nešto sitno plasira se i na domaće tržište.

Alija kaže da su njihove ambicije velike i da će učiniti sve da ih ostvare.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje