Početna aktuelnosti Resorno kantonalno ministarstvo rješava problem upisanih prvačića u Prvu osnovnu školu Živinice

Resorno kantonalno ministarstvo rješava problem upisanih prvačića u Prvu osnovnu školu Živinice

405
0
Podijeli

U Drugoj osnovnoj školi Živinice , danas je održana sastanak sa pomoćnikom ministra obrazovanja i nauke u Vladi TK-a Asimom Bojićem  i direktorima osnovnih škola sa područja Živinica kao i direktoricom gradskog Obdaništa.

Sastanak je održana sa ciljem rješavanja problema, upisa djece u prvi razred u Prvu osnovnu  školu, iako ne pripadaju navedenom školskom području.

Na adresu resornog kantonalnog ministartva tokom upisa učenika u prvi razred osnovne škole, stiglo je oko 20 zahtjeva roditelja koji traže da djecu upišu u Prvu osnovnu školu Živinice , iako ne pripadaju ovom školskom području.

Razlog navode, mogućnost  korištenja usluge produženog boravka u Dječijem obdaništu , nakon završene nastave.

Međutim, ništa ne bi bilo sporno da Prva osnovna škola Živinice ima dovoljno prostora .

Prema informacijama koje smo saznali, u ovu školu upisano je  117 prvačića , što je za razliku od nekih drugih škola  duplo više učenika.

Zbog toga su iz resornog ministarstva  reaogovali i ponudili rješnje navedenog problema.

Pomoćnik ministra nauke i obrazovanja Asim Bojić je kazao, da će nadležno ministarstvo  do početka nove školske godine u saradnji sa Drugom O.Š. u Živinicama adaptirati prostorije , i na taj način omogućiti odvijanje  produženog boravaka i u ovoj školi.

Za adaptaciju prostorije u kojoj će se realizirati produženi boravaka , ministarstvo je planiralo 5 hiljada KM.

Na ovaj način će onim roditeljima koji su upisali djecu u Prvu osnovnu školu biti omogućeno da ih upišu u Drugu osnovnu školu, i samim tim će biti riješen problem brige djece nakon nastave, dodaje Bojić i moli roitelje na razumijevanje.

Na ovogodišnjem upisu u  Živinicama je  za narednu školsku godinu upisano je 512 učenika , što je 18 prvačića manje u odnosu na prošlu godinu, sazanjemo od predsjednika Aktiva direktora osnovnih škola Ibre Ćasurovića.

Kako smo na početku ove priče kazali najviše upisanih prvačića ima Prva osnovna škola 117 , a najmanji broj Osnovna škola Živinice Gornje i to 22 učenika.

Dijana Svrakić

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje