Početna aktuelnosti Savjeti stručnjaka vezani za gripu i prehladu

Savjeti stručnjaka vezani za gripu i prehladu

219
0
Podijeli

Zimski period i niske temperature sa sobom nose,između ostalog, i određene zdravstvene komplikacije i probleme za zanačajan broj ljudi.

Posjetili smo danas Dom zdravlja Živinice kako bi se “iz prve ruke” upoznali sa trenutnim zdravstvenim  stanjem građana Živinica ali i kako bi od kompetentnih osoba dobili i stručne savjete za preventivno djelovanje i lakše saniranje posljedica izazvanih,prije svega,prehladom i gripom.

Informacije pomenute u najavi priloga potražili smo u Službi porodične medicine Doma zdravlja Živinice,tačnije,kod šefice ove službe ,doktorice Duške Bećirović,specijaliste opće medicine.

Doktorica Bećirović je istakla da broj pacijenata koji ima simtome prehlade ili gripe nije alarmantan i da timovi porodične medicine poduzimaju sve potrebne aktivnosti na prevenciji i uspješnom liječenju.

Kronični bolesnici,prije svega,oni starije dobi,već su dobili adekvatne vakcine.

Doktorica Bećirović uputila je i nekoliko savjeta i preporuka u cilju prevencije ili umanjenja negativnih posljedica izazvanih gripom ili prehladom.

Prije svega,nije dobro uzimati bilo kakve lijekove a naročito antibiotike “na svoju ruku”,zatim,izbjegavati masovna druženja,fizičke kontakte svesti na što manju moguću mjeru i održavati opću higijenu a posebno higijenu ruku.

Naravno,poželjno je konzumirati što više čajeva,supa i vitamina C i adekvatno se oblačiti.

Doktorica Duška Bećirović skrenula je pažnju i na odgovornost pacijenata u aktivnom očuvanju vlastitog zdravlja, jer samo na taj način i kroz zajedničku saradnju sa medicinskim službama Doma zdravlja Živinice može se postići zajednički cilj, a to je dobrobit svakog pacijenta kao i dobrobit šire društvene zajednice.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje