Početna aktuelnosti Šerići,Priluk i Suha ugroženi odlaganjem jalovine i sječom šume

Šerići,Priluk i Suha ugroženi odlaganjem jalovine i sječom šume

9175
0
Podijeli

U prošloj sedmici održana je Vanredna sjednica Općinskog vijeća Živinice kako bi se istakao problem i našlo optimalno rješenje za veliki problem koji muči žitelje tri mjesne zajednice općine Živinice-Priluk,Šeriće i Suhu.

Naime,neselektivnom sječom šume iznad ovih mjesnih zajednica dolazi do ozbiljnog ugrožavanja životne sredine ali i snabdijevanja pitkom vodom stanovništva ovog dijela općine Živinice.

O obimu problema koji muči tri mjesne zajednice općine Živinice-Priluk,Šeriće i Suhu ne može se dobiti prava i objektivna slika ako se ne dođe na lice mjesta,na odlagalište jalovine,bolje reći planinu laporca i otpadnog materijala koji je nastao eksploatacijom uglja u Rudniku mrkog uglja Banovići.

Ovom grandioznom deponijom i njenom daljom ekspoanzijom prema pomenutim selima ugroženo je direktno preko 10 000 stanovnika i ako se ovaj trend i dinamika dalje nastave a time i neselektivna sječa šume za potrebe proširenja deponije,uskoro  će biti upitan budući život stanovništva na ovom dijelu općine Živinice.

To je posebno istakao i inicijator rješavanja pomenutog problema,vijećnik Esed Zenunović.

Deponovanje jalovine već je uveliko zašlo u teritoriju općine Živinice sa tendencijom daljeg širenja i masovne sječe stabala,koja je već počela.

Interesi koje ima rudnik su legitimni i legalni ali oni ni u kom slučaju ne smiju ugrožavati interese ljudi na ovom području da zdravo žive i da opstanu na vjekovnim ognjištima.

U slučaju da se svi zainteresirani faktori ogluše o vapaj naroda zapadnog dijela općine Živinice,moguće su i radikalne mjere.

Vrijeme će pokazati koliko postoji sluha za probleme žitelja pomenutih mjesnih zajednica općine Živinice i da li je moguće pomiriti ekološke i ekonomske interese kako bi bili svi zadovoljni.

 

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje