Početna aktuelnosti U dvije srednje škole na području Živinica biće upisana 4 odjeljena...

U dvije srednje škole na području Živinica biće upisana 4 odjeljena u Gimnaziju i 15 odjeljenja u MSŠ

258
0
Podijeli

Informacija o planu upisa učenika u srednje škole na području Općine Živinice  za školsku 2019/2020 godinu  razmatrana je na posljednjoj sjednici OV Živinice , čiji je predlagaač bio Općinski načelnik, dok je obrađivača tačaka bila JU Gimnazija , MSŠ I Služba za opću upravu , društvene djelatnosti, BIZ i raseljene osobe.

Nakon razmatrane informacije koja se našla pred vijećnicima OV, data je saglasnost za upisa 15 odjeljanja u JU MSŠ Živinice . Tako je pomenuta škola od pomenutog broja odjeljenja u školskoj 2019./2020.godini planirala upisati šest odjeljenja tehničara i devet odjeljenja stručnih zanimanja.

Od zvanja tehničara, planirano je po jedno odjeljenje Mašinski tehničar za kompjutersko projektovanje,Tehničar elektroenergetike i Poljoprivredni tehničar.

Osim navedenog,planiran je upis i tri odjeljenja Medicinskih sestara-tehničara.

Od stručnih zanimanja, planiran je upis po jednog odjeljenja Automehaničara,Zavarivača,Stolara,Električara,Voćara-vinogradara,Tapetara i Autoelektričara.

Pored toga,planiran je upis i dva odjeljenja zanimanja Frizer-vlasuljar.

Sveukupno,u Mješovitu srednju školu Živinice trebalo bi biti upisano 375 učenika u svih 15 odjeljenja  u prve razrede zanarednu školsku godinu.

Također, vijećnici su razmatrali i usvojili informaciju plana upisa učenika u JU gimnazija Živinice.

Tako je u pomenutu odgojno obrazovnu ustanovu planirano da budu upisana  tri odjeljenja Opće gimnazije i jedno odjeljenje Gimnazije informacionih tehnologija.

Naime,školski prostor kojim raspolaže Javna ustanova Gimnazija Živinice može zadovoljiti upis četiri odjeljenja prvih razreda Gimnazije.

Na području naše općine,školske 2018./2019. godine,osnovnu školu završava 577 učenika,što je 47 učenika manje u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Zbog svega navedenog,menadžment Gimnazije u Živinicama smatra da je realno da se upiše ukupno četiri odjeljenja prvih razreda u školskoj 2019./2020.godini.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje