Početna aktuelnosti Učenici živiničkih odgojno-obrazovnih ustanova obilježili 25. novembar – Dan državnosti BiH

Učenici živiničkih odgojno-obrazovnih ustanova obilježili 25. novembar – Dan državnosti BiH

2861
0
Podijeli

25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Dijelom programa, Dan državnosti, danas je obilježen i u našem gradu. Glavni protagonisti su učenici Javnih ustanova Mješovita srednja škola, Gimnazija Živinice, Prva osnovna škola i Druga osnovna škola Živinice.

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona ove godine planiralo je na dostojanstven način obilježiti 80 godina od obnove državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine u osnovnim i srednjim školama našeg kantona. Živinice su u potpunosti odgovorile zadatku te je spektakularnim defilom ispred Prve osnovne škole Živinice i Druge osnovne škole započeo program obilježavanja 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Program živiničkih srednjih škola kao Prve te Druge osnovne škole Živinice podržala je Gradska uprava grada Živinice na čelu sa gradonačelnikom Beganom Muhićem. Dvije skupine učenika našeg grada sastale su se u Parku Bosanskih branilaca gdje su delegacije položile cvijeće i preoučile Fatihu pred Centralnim spomen obilježjem te pred bistom heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića. Potom je uslijedio kratak performans učenika Javne ustanove Gimnazija Živinice na Gradskom bulevaru te su se svi okupljeni uputili u Bosanski kulturni centar Živinice gdje su učenici živiničkih škola upriličili svečanu akademiju.

Na svečanoj akademiji svakako je u prvom planu bila naša domovina Bosna i Hercegovina. Učenici Mješovite srednje škole, Gimnazije, Prve osnovne škole i Druge osnovne škole pjevali su i recitovali o našoj jedinoj domovini – Bosni i Hercegovini. Prigodnim govorima okupljenim su se obratili gradonačelnik Began Muhić, kao i direktorica živiničke Gimnazije Jasna Srabović, a na kraju akademije uslijedio je gromoglasan aplauz svih okupljenih što je pokazatelj da je akademija uspjela ta da učenici odobravaju ovakav način obilježavanja jednog od najvažnijih datuma u historiji naše domovine Bosne i Hercegovine.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje