Početna aktuelnosti Vlada smijenila direktora Uprave policije TK Dževada Kormana

Vlada smijenila direktora Uprave policije TK Dževada Kormana

149
0
Podijeli

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku kojom se Dževad Korman smjenjuje sa radnog mjesta direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona na dan 31.01.2020. godine jer je rad direktoraUprave policije za period od 01.12.2018. godine do 30.11.2019. godine ocijenjen ocjenom „nezadovoljava“. Prethodno je Vlada TK donijela Odluku kojom je prihvaćen prijedlog ministra unutrašnjihposlove i pokrenut postupak smjene direktora Uprave policije te jezatraženasaglasnost od Nezavisnog odbora Skupštine Tuzlanskog Kantona za konačnuodluku o smjeni direktora Uprave policije.Nezavisni Odbor je Vladi Tuzlanskog kantona dostavio akt u kojem se navodi da je Nezavisni odbor na sjednici održanoj 30.01.2020. godine donio zaključak da na osnovu člana 47. stav (4) i (6) Zakona o unutrašnjim poslovimaTuzlanskog kantona daje saglasnost na Odluku Vlade Tuzlanskog kantona o smjeni direktorauprave policije Ministarstva unutrašnjih poslove Tuzlanskog kantona, Dževada Kormana, iz razlogašto je rad direktora Uprave policije za 2019. godinu osjenjen ocjenom ne zadovoljava.

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj je redovnoj sjednici donijela Odluku kojom se utvrđuje visina naknade za izdržavanje hranjenika u tradicionalnom hraniteljstvu u iznosuod 34,75 % prosječne plate u Federaciji BiH za prvih deset mjeseci 2019. godine odnosno321.00 KM.

Vlada je također utvrdila jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta u visini od 20% prosječne plaće na Tuzlanskom kantonu za prvih deset mjeseci 2019. godine u iznosu od 166 KM. Ovo pravo iz mogu ostvariti porodice čiji mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelaziiznos od 25% prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu iz 2019.godine.

Vlada je utvrdila i iznos novčane pomoći na ime prehrane djeteta do šest mjeseci za nezaposlene majke porodilje čiji prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos od 25% prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu iz 2019. godine, u visini od 83,00 KM mjesečno po djetetu. Pomoć će biti isplaćivana u trajanju od maksimalno šest mjeseci, a zahtjev za ostvarivanje prava se može podnijeti najkasnije do jedne godine starosti djeteta.

Vlada TK donijela je Odluku kojom utvrđuje iznos dječijeg dodatka za djecu iz porodica u kojima mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi 7% prosječne plate u Tuzlanskom kantonu iz 2019. godine, u visini od 25,00  KM   po jednom djetetu mjesečno, izuzimajući porodice sa troje i više djece za koje se dječiji dodatak utvrđuje u visini od 42,00 KM mjesečno po svakom djetetu iz te porodice.

Vlada je utvrdila visinu naknade za obrok u vrijeme nastave u školama osnovnog obrazovanja  za djecu iz porodica koje su se našle u stanju socijalne potrebe u iznosu od 1,00 KM po djetetu po danu redovnog prisustva nastavi.

Vlada je donijela i odluke o raspisivanju javnih oglasa iutvrđivanju teksta javnog oglasa za izbor predsjednika i članova upravnih odbora Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla, Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona  i JZU Opća bolnica „Dr. Mustafa Beganović“ Gračanica.

Odjeljenje za informisanje Vlade TK-a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje