Početna aktuelnosti Živinice i ove zime jedan od aero najzagađenijih gradova u Europi

Živinice i ove zime jedan od aero najzagađenijih gradova u Europi

194
0
Podijeli

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, zbog zagađenja zraka u BiH, godišnje bude oko 230 smrtnih slučajeva  na 100.000 umrlih, dok je u Švedskoj gdje udišu na najčistiji zrak 0,4.

Situacija na Balkanu je po ovom pitanju izuzetno loša pa je stopa smrtnosti u Srbiji , Makedoniji i Crnoj Gori  oko 138.

U znatno boljoj situaciji su Hrvatska sa 80 i Slovenci 37, dok je u BiH stanje ubjedljivo najgore.

Opet, u državi čiji je zrak najzagađeniji u Europi, grad Živinice, po tom pitanju, među 3-4 je najzagađenija grada.

Aero zagađenje u BiH među najgorim je u Europi .

Problem treba rješavati sistemski, promjenom svijesti kod ljudi, a zatim i konkretnim aktivnostima na industrijskim pogonima ali i individualnim poslovno-stambenim objektima.

Uz prašinu koja se nalazi u zraku tokom zimskom perioda, u većim količinama, vežu se ozbiljne zdravstvene posljedice kao što su: srčani udari i infarkti, teške astme, hronični bronhitisi i drugi respiratorni efekti te preuranjene smrti.

Tokom sagorijevanja različitih oblika goriva u kotlovnicama,motorima,fabrikama ispušta se velika količina štetnih materija, kao što su ugljen-monoksid, ugljen-dioksid, sumpor-dioksid, oksidi azota, pepeo i čađ.

Živinice su posljednjih godina  na vrhu liste najzagađenih gradova Europe.

Svake godine ponavlja se ista priča.

Ljudi će i dalje ložiti goriva različitog kvaliteta, koristiti plin, drva, a većina ugalj, a to predstavlja najveći problem za zagađenje uz industrijsko loženje i saobraćaj.

Zagađenje zraka u Živinicama, posebno u zimskim danima, bilježi se već godinama.

U BiH, pa samim tim ni u Živinicama, nije rađena nijedna studija koja bi dovela u direktnu vezu zagađenje zraka i pogoršanje odnosno nastanak nekih bolesti.

A to je neophodno potrebno da bi se jasno pokazalo da zagađenje utiče na zdravlje stanovništva i da se donesu pravne regulative koje će sistemski smanjiti zagađenje.

Jer,preporuke nemaju previše efekta za neko dugoročno rješenje.

Ukoliko se nastavi trend zagađenja zraka u BiH, Tuzlanskom kantonu i našem Gradu, građani će svakako osjetiti posljedice koje će se odraziti na njihovo zdravlje.

Radi se o posljedicama u vidu stvaranja određenih plućnih bolesti, astme, u nekim slučajevima i karcinoma, povišenog pritiska.

Generalno, izlaganje zagađenom zraku odnosno djelovanje na organizam može biti akutno i hronično.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje