Početna aktuelnosti Živinice prednjače po broju saobraćajnih nezgoda na pružnim prelazima. Nazire li se...

Živinice prednjače po broju saobraćajnih nezgoda na pružnim prelazima. Nazire li se rješenje ovog problem?

149
0
Podijeli

Pružni prelazi koji nisu osigurani za posljedicu imaju  velike posljedice.

Kako smo saznali u MUP TK-a , samo u prošloj godini na podrućju TK-a dogodilo se 18 saobraćajnih  na pružnim prelazima. U istima su  dva lica smrtno stradala, tri lica su zadobila teške tjelesne povrede dok je 10 lica zadobilo lakše tjelesne povrede.

Najveći broj saobraćajnih nezgoda na pružnim prelazima  dogodio se na području Živinica, kazao nam je portparol MUP-a TK-a Amra Kapidžić , istaknuvši da je u prošloj godini   u Živinicama bilo čak 9 saobraćajnih nezgoda, 3 više nego u 2018.godini.

Podsjećamo posljednji slučaj u 2019.  koji se dogodio  u septembru mjesecu na pružnom prelazu u Bašigovcima, a u kojem je vozač koji je upravljao traktorom, nakon što ga je udario voz podlegao od zadobijenih povreda, pokrenuo je oko 20.000 ljudi koji živi u živničkim naseljima Kovači, Bašigovci, Donja i Gornja Lukavica Svojat, Zelenika da traže da se postavi rampa na ovom mjestu.

Od tada pa do danas održan je niz sastanak. U rješavanje ovog problema od prvog dana uključila sa i Gradska uprava Živinice, gdje je gradonačelnik Samir Kamenjaković u više navrata razgovarao sa direktorom Željeznica FBiH , u cilju osiguravanja pružnog prelaza Bašigovci, Golubinjak kao i Maline –Suha .

Kako smo uspjeli sazanti, do kraja godine očekuje se modernizacija navedenih pružnih prelaza.

Osim zalaganja Gradske uprave Živinice i Željeznica Federacije BiH  da se ovi problemi riješe, neophodno je da se mjenja svijest vozača , te da se odgovornije ponašaju u saobraćaju.

Bez obzira da li su  pružni prelaz propisno označeni ili ne , važno je da se procjeni trenutna sigurnosna situacija.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje