Početna aktuelnosti Građani Živinice uzimanjem antibiotika na ˝svoju ruku˝ ugrožavaju vlastiti život

Građani Živinice uzimanjem antibiotika na ˝svoju ruku˝ ugrožavaju vlastiti život

948
0
Podijeli

U periodu od 12. do 18. novembra u svijetu se obilježava “Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima”.

Budući da je prekomjerno  korištenje antibiotika te općenito lijekova postalo globalni problem, razgovarali smo sa stručnjacima koji upozoravaju građane na racionalno korištenje antibiotika.

Šefica porodične medicine u Domu zdravlja Živinice prim.dr.Duška Bećirović , potvrdila nam je, da je ovaj problem  svakodnevno prisutan i u timu gdje ona radi ali i u drugim.

Pored svojih nus-pojava koje svaki lijek sa sobom nosi, pa i antibiotik, najveću komplikaciju predstavlja stvaranje multirezistentnih sojeva, kazala  je doktorica Bećirović.

Nerijetko se dešava da građani nakon što primijete infekciju po automatizmu kreću put apoteke u kojoj uzimaju antibiotike “na svoju ruku”,istakla je doktorica,  a što nam je  potvrdila i  magistra farmacije Anela Kahrimanović  u apoteci Đulović.

Na uticaj  građana na racionalno korištenje antibiotika,  bitnu ulogu imaju farmaceuti  u izdavanju antibiotika,  i oni se prema zakonu izdaju isključivo uz ljekarski recept.

U Kantonu Sarajevo, kako nezvanično saznajemo antibiotik se ne može izdati bez ljekarskog recepta, dok je u Tuzlanskom kantonu u većini apoteka  moguće kupiti antibiotik. U apoteci Đulović  su nam također potvrdili, da ne izadju antibiotike bez recepeta, a na pitanje,  uspijevate li ubijediti građane da posustanu od potražnje antibiotika, magistra faramacije kaže…

( Više u izjavi u  prilogu…)

Kada je riječ o mališanima, dr.Bećirović savjetuje da s djetetom treba provesti najmanje dvije neprospavane noći, temperaturu spuštati alternativnim metodama, a nikako korištenjem antibiotika na ˝svoju ruku˝.

S toga , oprezno sa antibioticima, upozoravaju ljekari i farmaceuti.

Kako bi se ukazalo na izuzetnu važnost ove teme od 12. do 18. novembra se u Tuzli  obilježava Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima.

Novinarka:Dijana Svrakić

Snimatelj:Alija Ferhatbegović

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje