Početna aktuelnosti O RVI Živinice vrši pripreme za odlazak na ˝Marš mira 2019˝

O RVI Živinice vrši pripreme za odlazak na ˝Marš mira 2019˝

332
0
Podijeli

 Tradicionalni pohod „Marš mira“ se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida, te podsjećanja na stravične zločine počinjene nad Bošnjacima iz „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica u julu 1995. godine.

Organizacija  RVI Živinica i ove godine organizuje i  provodi aktivnosti na realizaciji projekta Marš mira „Živinice  – Nezuk – Potočari –2019“ s ciljem da omogući učešće u Maršu građanima grada Živinica.

Marš (pohod koji se sastoji o tri etape) traje 3 dana, počevši od 8. pa do 10. jula, a za 11. jul je predviđena dženaza namaz identificiranim žrtvama genocida. Svaka etapa je duga između 25 i 30 km.

Budući da građani Živinica pojedinačno ili u grupama svake godine učestvuju u pohodu, ovaj projekat ima za cilj da se na organizovan način građanima Živinica  , omogući učešće u istom kao i komemoraciji i dženazi identificiranih žrtava genocida koja je planirana za 11. juli u Memorijalnom centru Potočari.

Tim povodom Organizacija RVI Živinica  uveliko vrši pripreme za˝ Marš mira 2019˝.

Prošle godine učešće u ˝Maršu mira˝ sa područja Živinica uzelo je oko 150 ljudi, tako da se isti broj  očekuje i ove godine.

Više u prilogu…

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje