Početna aktuelnosti U Centru ˝Mali svijet˝ obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

U Centru ˝Mali svijet˝ obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

60
0
Podijeli

Svjetski dan autizma obilježen je danas  u Dubravama prigodnom manifestacijom ispred Centra za ranu intervenciju ˝Mali svijet˝.

Ovom prilikom pored toga što je ukazano na probleme sa kojim se suočavaju roditelji djece/osoba sa autizmom, upriličene su i zabavne aktivnosti sa učenicima osnovnih škola grada Živinice , kroz koje je  pokazano da smo svi jednaki bez obzira na različitosti.

Danas se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, a u razgovoru za TV Živinice koordinatorica Centra ˝Mali svijet˝ Dijana Nikolić Mustajbašić  govorila je o položaju ove djece u društvu i istakla da se ovakvim načinom obilježavanja sa  učenicima škola, šalje se  jasna slika da smo svi  jednaki i da  trebamo svoje mjesto pod suncem .

Učenici osnovnih škola  malom priredbom ukazali su na značaj ovog dana, a svakodnevno kroz igru, učenje i pomoć pomažu drugovima sa autizmom.

U ovom Centru trenutno na terapije dolazi 83  korisnika, Nikolić Mustajbašić dodaje,  kako i pored velikih napora koje pojedinci i institucije rade, predrasude u našem društvu prema osobama s poteškoćama, kao i prema onima iz autističnog spektra i dalje postoje.

Protiv predrasuda se treba boriti.

Generalna skupština 2. april odabrala je kao Dan svjesnosti o autizmu. Autizam je neurorazvojni poremećaj koji karakteriše trijada simptoma: nedostatak socijalne interakcije, komunikacije i imaginacije. Simptomi autizma uočavaju se prije treće godine i prisutni su do kraja života. Svaki slučaj autizma je jedinstven i različit i kreće se od teških oblika poremećaja do visokofunkcionalnog autizma.

“Svi mi imamo svoje nedostatke, tako i ova djeca. Svi smo na neki način isti”, poručili su danas ispred Centra ˝Mali svijet˝ , na kojem se okupio znatan broj učenika iz nekoliko škola sa područja Živinica koji su sa drugarima koji imaju autizam a koji sa njima dijele i školske klupe, kroz različite zabavne aktivnosti , uz muziku i animatore, obilježili ovaj veoma značaj dan.

Dijana Svrakić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje